Άγνωστη ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε 61 παιδιά στην Καμπότζη

Άγνωστη ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε 61 παιδιά στην Καμπότζη

Βοήθεια στις υγειονομικές αρχές της Καμπότζη προσφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με σχετικά με άγνωστη ασθένεια, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 61 παιδιά κάτω των επτά ετών, τα περισσότερα εκ των οποίων απεβίωσαν εντός 24 ωρών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

«Τα παιδιά, τα περισσότερα μικρότερα από τριών ετών, είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πενχ και στη βόρεια πόλη Σιέμ Ριπ από τον περασμένο Απρίλιο με υψηλό πυρετό και ενδείξεις προβλημάτων στην περιοχή του εγκεφάλου ή στο αναπνευστικό σύστημα ή και στα δύο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ

Τα 60 από τα 61 παιδιά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο και εξέπνευσαν εμφάνισαν «ταχεία επιδείνωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Σε αυτό το χρονικό σημείο, τα αίτια και η προέλευση της ασθένειας στην Καμπότζη ακόμη ερευνώνται», διευκρινίζει ο ΠΟΥ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας της Καμπότζης και άλλους εταίρους του στη χώρα για να βρει τις αιτίες και την προέλευση της ασθένειας. Ο ΠΟΥ προσέφερε τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση σε ζητήματα επιδημιολογίας και έρευνας για ενεργά κρούσματα», καταλήγει η επιστολή.

Σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ημερομηνία 30 Ιουνίου αναφέρει ότι οι κλινικές ενδείξεις όσων προσβλήθηκαν από την ασθένεια «μοιάζουν ασυνήθιστες», με τους ασθενείς να εμφανίζουν υψηλό πυρετό και ραγδαία επιδείνωση της λειτουργίας του αναπνευστικού, αν και τα αιμοπετάλια, οι νεφρικές και οι ηπατικές λειτουργίες εμφανίζονται να είναι σε κανονικά επίπεδα.

Ουδείς εκ των άλλων ασθενών ή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην πόλη Πνομ Πενχ έχει προσβληθεί ή εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα, καταλήγει η έκθεση του ΠΟΥ.

Πηγή:ΑΜΠΕ