Ένζυμα από θαλάσσια φύκια στη μάχη κατά της τερηδόνας

Ένζυμα από θαλάσσια φύκια στη μάχη κατά της τερηδόνας

Η προσθήκη ενζύμων από μικρόβια θαλασσίων φυκιών σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα μπορεί να μας προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι της τερηδόνας, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών ερευνητών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Εταιρείας Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ με επικεφαλής τον Δρ Νικ Τζακουμποβιξ μελέτησαν τον Bacillus licheniformis (βάκιλος) για να δουν αν μπορούσε να καθαρίσει τα σκαριά των πλοίων.

Αλλά τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τους κάνουν να πιστεύουν ότι μπορεί να παράσχει προστασία σε περιοχές μεταξύ των δοντιών, όπου συνήθως συσσωρεύεται η πλάκα, παρά το τακτικό βούρτσισμα.

Τα εργαστηριακά πειράματα που έκαναν, έδειξαν ότι τα ένζυμα του μικροβίου διασπούν την πλάκα, αποτρέποντας την εμφάνιση τερηδόνας.

«Η πλάκα απαρτίζεται από βακτήρια που συναθροίζονται για να αποικίσουν μια περιοχή σε μια προσπάθεια να διώξουν τους τυχόν ανταγωνιστές. Οι κλασσικές οδοντόκρεμες δρουν αφαιρώντας την πλάκα που περιέχει τα βακτήρια, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικά, γι’ αυτό και οι άνθρωποι ενώ προσέχουν την στοματική υγιεινή τους τελικά εκδηλώνουν τερηδόνα, ουλίτιδα και άλλα οδοντικά προβλήματα», εξηγεί ο Δρ Τζακουμποβιξ.

Όπως προαναφέρθηκε, η πλάκα απαρτίζεται από πολλά και διαφορετικά βακτήρια. Όταν τα βακτηριακά κύτταρα πεθαίνουν, το DNA εντός τους διαρρέει προς τα έξω και παράγει ένα βιο-φιλμ που κολλά στα δόντια. Αντί λοιπόν να αφαιρεθεί τελείως η πλάκα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ένζυμα του Bacillus licheniformis μπορούν να αφαιρέσουν τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα.

Φυσικά ο απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν να ενσωματώσουν τη δύναμη αυτή σε μια οδοντόκρεμα, ένα στοματικό διάλυμα ή ένα οδοντιατρικό παρασκεύασμα.

Απαιτούνται φυσικά περισσότερες έρευνες για να επαληθευθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της νέας αυτής τεχνικής καταπολέμησης της τερηδόνας, πριν οποιοδήποτε προϊόν φτάσει τελικά στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

health.in.gr