Ελπίδες καλύτερης αντιμετώπισης του υπερανθεκτικού μικροβίου MRSA

Αναζήτηση

Ελπίδες καλύτερης αντιμετώπισης του υπερανθεκτικού μικροβίου MRSA

Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της αλληλουχίας του γονιδιώματος, σε πραγματικό χρόνο, για να ελέγξουν ένα ξέσπασμα του υπερανθεκτικού μικροβίου MRSA (ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος), δημιουργώντας ελπίδες γρήγορης και αποτελεσματικής θεραπείας της λοίμωξης.

Τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην επιστημονική βιβλιογραφία που διερευνά την δυνατότητα χρήσης καλύτερων τεχνικών διάγνωσης των ασθενειών με απώτερο στόχο την ταχύτερη και πρώιμη θεραπεία.

Μέχρι σήμερα αυτό καθίσταται εν μέρει εφικτό με την αλληλουχία του γονιδιώματος, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αναγνωρίσουν γενετικούς δείκτες για διάφορες καταστάσεις.

Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) είναι μια υπερανθεκτική βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας. Μια επιδημία MRSA, ειδικά σε νοσοκομειακό περιβάλλον, είναι ικανή να συντελέσει σε κλείσιμο ολόκληρων μονάδων υγείας και να στοιχίσει τη ζωή σε ευπαθείς ομάδες ασθενών.

Μόνο στις ΗΠΑ, έχει υπολογιστεί ότι 19.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω του MRSA και ακόμη και όταν η λοίμωξη αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να διπλασιάσει τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, άρα και το κόστος νοσηλείας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Sanger στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργαζόμενοι με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Illumina Inc., πήραν δείγματα από την επιδημία MRSA του 2009 σε νοσοκομειακή μονάδα νεογνικής εντατικής θεραπείας, ώστε να ξανα-δημιουργήσουν την επιδημία και να την μελετήσουν σε πραγματικό χρόνο.

Διαπίστωσαν ότι η γονιδιακή αλληλουχία παρήγαγε αποτελέσματα σε σχεδόν 24 ώρες. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος του MRSA που προκάλεσε την επιδημία και ποια στελέχη δεν ήταν αρκετά γρήγορα να τροφοδοτήσουν την περαιτέρω εξάπλωσή της.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη, «η μελέτη συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας παρόμοιας έρευνας που έγινε για τον MRSA και το Clostridium difficile και δημοσιεύθηκε στο BMJ Open. Ο μικροβιολόγος Ντέρρικ Κρουκ διαπίστωσε ότι η τεχνική της γενετικής αλληλουχίας σε πραγματικό χρόνο, γλιτώνει χρόνο και χρήμα, όταν πρόκειται για μικροβιακές επιδημίες που στοιχίζουν ζωές».

Μέχρι πρόσφατα, η γενετική ανάλυση γινόταν μετά το ξέσπασμα κάποιας επιδημίας MRSA και άλλων λοιμώξεων για εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά η αλληλουχία του γονιδιώματος παράγει γρηγορότερα αποτελέσματα, με περισσότερες λεπτομέρειες, άρα καλύτερες πιθανότητες αντιμετώπισης των ανθεκτικών λοιμώξεων.

«Η ταχύτητα είναι σημαντική όταν πρόκειται για μια πιθανή επιδημία, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίσεις τα στελέχη που δεν είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη», σημειώνει η Δρ Τζουλιαν Παρκχιλ του Ινστιτούτου Sanger.

Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια βάση αναφοράς για προγράμματα εθνικής ή τοπικής παρακολούθησης λοιμώξεων, ώστε να προλαμβάνονται οι μικροβιακές επιδημίες πριν ακόμη ξεσπάσουν. Εκτός από τον MRSA, θα μπορούσαν να ελεγχθούν και επιδημίες τροφικών λοιμώξεων από βακτήρια όπως η σαλμονέλα ή το E.coli.

Πριν η γενετική αλληλουχία σε πραγματικό χρόνο εφαρμοστεί ευρέως θα πρέπει να επιλυθούν διάφορα ζητήματα, όπως η δημιουργία ενός προγράμματος ερμηνείας των δεδομένων που τρόπου οι γιατροί να μπορούν να κατανοήσουν και εφαρμόσουν σε κλινικές συνθήκες.

health.in.gr