Το ρόδι και τα οφέλη του

Αναζήτηση

Το ρόδι και τα οφέλη του

Το ρόδι, αυτό το αρχαίο φρούτο που γιορτάζεται για χιλιάδες χρόνια, κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών καθώς ορισμένοι από αυτούς πιστεύουν ότι ίσως δεν υπάρχει άλλη φυσική τροφή που είναι τόσο ευεργετική για στην υγεία. Οι έρευνες  αναφέρουν ότι το ρόδι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και επιπλέον μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε διαβητικούς και υπερτασικούς ασθενείς.

 

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 30% των αναγκών σε βιταμίνη C και το 25% σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. ­Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ). Ο χυμός από ρόδι περιέχει τριπλάσια ποσότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι.  Τα αντιοξειδωτικά αυτά χαρίζουν στο ρόδι το πορφυρό του χρώμα. Σε μια μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποι­κιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.

Το ρόδι μειώνει τις φλεγμονές

Μια έρευνα υποδεικνύει ότι το ρόδι μπορεί να εμποδίσει επιπλοκές σε ασθενείς με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ερευνηές μελέτησαν 101 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση και έλαβαν είτε χυμό από ρόδι είτε placebo στην έναρξη κάθε διαστήματος αιμοκάθαρσης, 3 φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο. Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι ασθενείς που κατανάλωναν χυμό από ρόδι εμφάνισαν μειωμένη φλεγμονή, ενώ η βλάβη του οξειδωτικού στρες που προκλήθηκε από τις ελεύθερες ρίζες ελαχιστοποιήθηκε. Επιπλέον, όσοι κατανάλωσαν χυμό από ρόδι είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν λόγω λοιμώξεων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ελεγχόμενη ποσότητας χυμού από ρόδι με ασφαλές περιεχόμενο σε ποτάσιο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών που συμβαίνουν συχνά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος που εμπλέκεται στην υπερφόρτωση με ποτάσιο, ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε διατροφικό περιορισμό ποτάσιου.

Το ρόδι εμποδίζει τις μεταστάσεις

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι ο χυμός από ρόδι αναστέλλει την εξάπλωση του καρκίνου. Τα συστατικά που υπάρχουν στο χυμό του ροδιού φαίνεται ότι καταφέρνουν να μπλοκάρουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στο χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο χυμό του ροδιού εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν σε ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη να μετασταθούν στα οστά.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Μανουέλα Μάρτινς-Γκριν παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ομάδας της στο 50ό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας, «τα νέα ευρήματα είναι συναρπαστικά. Θα μπορούμε πλέον να τροποποιούμε αυτά τα φυσικά συστατικά του χυμού, ώστε να βελτιώνουμε τη δράση τους και να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των μεταστάσεων σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη». Η δρ Μάρτινς-Γκριν προσέθεσε ότι η ίδια και η ομάδα της ευελπιστούν πως ο χυμός του ροδιού θα έχει ανάλογη ευεργετική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου.
Διατροφική ανάλυση για ένα ρόδι με βάρος περίπου 280 γρ.)

Ενέργεια

234 kcal

Πρωτεΐνες

4,71 γρ.

Λιπαρά

3,30 γρ.

Υδατάνθρακες

52,73 γρ.

Φυτικές ίνες

11,3 γρ.

Ασβέστιο

28 mg

Σίδηρο

0,85 mg

Μαγνήσιο

34 mg

Φώσφορο

102 mg

Κάλιο

666 mg

Νάτριο

8 mg

Ψευδάργυρος

0,99 mg

Χαλκός

0,446 mg

Σελήνιο

1,4 mcg

Βιταμίνη C

28,8 mg

Νιασίνη (Β3)

0,826 mg

Φυλλικό οξύ

107 mcg

Βιταμίνη Ε

1,69 mg

Βιταμίνη Κ

46,2 mcg

 

 

Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)