Νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια αποτελεί μία επικίνδυνη έως και θανατηφόρο ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από μία ξαφνική και μαζική νέκρωση των ηπατικών κυττάρων.

Δυστυχώς επί του παρόντος υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ειδικότερα όσον αφορά την ηπατική ανεπάρκεια σε προχωρημένο στάδιο.

Ως τελευταία επιλογή για τους θεράποντες ιατρούς και τους ασθενείς ενδείκνυται η μεταμόσχευση ήπατος.

Πρόσφατα, όμως, ο ιατρός Δρ. Dr. Junfeng του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Max Delbrück στο Βερολίνο και ο Δρ. Stefan Donath, ειδικός παθολόγος και καρδιολόγος του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής του Helios Klinikum στο Βερολίνο, ανέπτυξαν μία νέα θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται σε μοντέλο ποντικιών (mouse model).

Στην πρόσφατη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hepatology, η ηπατική ανεπάρκεια ανεστράφη και τα ποντίκια ανάρρωσαν πλήρως. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη νέα τους προσέγγιση σε κλινικές μελέτες με υποκείμενα τους ασθενείς.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που δημοσιεύθηκαν το 2011 σε τεύχος του Γερμανικού ιατρικού περιοδικού Deutsche Ärzteblatt, περίπου 200 με 500 ασθενείς νοσούν από ηπατική ανεπάρκεια κάθε χρόνο στη Γερμανία.

Η δηλητηρίαση από μανιτάρια ή ναρκωτικές ουσίες αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της σοβαρότατης αυτής ηπατικής νόσου.

Στη Νότια Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία μία οξεία μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β θεωρείται ότι αποτελεί την σημαντικότερη αιτία.

Για τη νέα θεραπευτική τους προσέγγιση οι δύο ερευνητές χρησιμοποίησαν την πρόσφατα ανακαλυφθείσα πρωτεϊνη ARC, η οποία λειτουργεί ως ΄διακόπτης’ επιβίωσης του οργανισμού. Η πρωτεϊνη ARC εκφράζεται στους καρδιακούς και σκελετικού μύες και στον εγκέφαλο αλλά όχι στο ήπαρ. Το 2006, ο Δρ. Donath απέδειξε ότι η απόπτωση είναι η αιτία θανάτου των κυττάρων του μυοκαρδίου κατά την καρδιακή ανεπάρκεια αλλά ότι η πρωτείνη ARC σταματά τη καταστροφή των κυττάρων του μυοκαρδίου.

Η απόπτωση προστατεύει το σώμα από τα ασθενή ή ελαττωματικά κύτταρα.

Στα καρκινικά κύτταρα η απόπτωση απενεργοποιείται, επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα.

Οι ερευνητές που στοχεύουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, με αυτή τη λογική, επιδιώκουν να εφαρμόσουν την απόπτωση ώστε να αναπτύξουν μία αποτελεσματική θεραπεία.

Πλέον, ο Δρ. Donath και οι συνεργάτες του ανέμιξαν την πρωτεϊνη ARC με ένα μη-μολυσματικό τμήμα του ιού της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV), δηλαδή για συντομία με το τμήμα TAT.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τμήμα TAT ως δίαυλο για να μεταφέρουν αυτή τη λειτουργία επιβίωσης στο ήπαρ. Στα ποντίκια με οξεία ηπατική ανεπάρκεια χορηγήθηκε μία ενδοφλέβια ή ενδοπεριτοναϊκή ένεση με τη σχηματισθείσα πρωτείνη TATRC.

"Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά η συνδυασμένη πρωτεϊνη TAT-ARC έφθασε στο συκώτι των ζώων και ξεκίνησε να δρα. Η πρωτεϊνη ARC κατάφερε να σταματήσει την απόπτωση των ηπατικών κυττάρων, και όλα τα ζώα ανάρρωσαν πλήρως," δήλωσε ο Δρ. Donath.

ARC δρα ταχύτατα, και αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα καθώς στα επείγοντα περιστατικά ο χρόνος για θεραπεία είναι ελάχιστος. Και όταν το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς αποφευχθεί, το ήπαρ είναι πολύ ικανό στο να αναπαράγεται μόνο του. Επιπρόσθετα, η ΑRC φθάνει και σε άλλα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, και όχι μόνο στο ήπαρ. "Επιπλέον" τόνισε ότι, "από τη στιγμή που ο συνδυασμός ΤΑΤ-ARC χορηγείται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό’’.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120803111145.htm