Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου παχέος εντέρου μετά την αφαίρεση πολύποδων

Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου παχέος εντέρου μετά την αφαίρεση πολύποδων

Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση πιθανόν προ-καρκινικών πολύποδων από το παχύ έντερο μπορούν με ασφάλεια να υποβληθούν στην επόμενη κολονοσκόπηση μετά από πέντε χρόνια, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες επιβάλλουν κολονοσκόπηση τρία χρόνια μετά από την αφαίρεση μεγάλων ή επικίνδυνων αδενωμάτων, ώστε να εντοπιστούν τυχόν συμπτώματα καρκίνου.

Η επέκταση του διαστήματος στα πέντε χρόνια, σημαίνει ότι οι κολονοσκοπήσεις θα γίνονται μόνο σε άτομα που τις έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο Δρ Μπέντζαμιν Μπρέννερ και οι συνεργάτες του στο Γερμανικό Αντικαρκινικό Ερευνητικό Ινστιτούτο συνέκριναν 2.600 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, περιλαμβανομένων 160 που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση πολυπόδων την τελευταία 10ετία, με 1.800 άτομα χωρίς καρκίνο, εκ των οποίων 264 είχαν ιστορικό αφαίρεσης αδενωμάτων.

Όπως αναμενόταν, οι επικίνδυνοι πολύποδες που είχαν αφαιρεθεί την τελευταία τριετία συσχετίστηκαν με μικρότερη πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ασθενείς αυτοί είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση.

Και τα οφέλη του προηγούμενου ελέγχου και της αφαίρεσης των πολυπόδων ίσχυαν και για τα άτομα που δεν είχαν υποβληθεί στις διαδικασίες τρία με πέντε χρόνια πριν, και είχαν μισό κίνδυνο καρκίνου, από εκείνους που δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ.

Τα ευρήματα ίσχυαν για άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας.


health.in.gr