Οι στατίνες παρέχουν προστασία έναντι της πνευμονίας

Οι στατίνες παρέχουν προστασία έναντι της πνευμονίας

Τα άτομα που παίρνουν στατίνες ενδεχομένως να κινδυνεύουν λιγότερο να αποβιώσουν από πνευμονία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χρήστες στατίνων έχουν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ή να πεθάνουν από πνευμονία. Αλλά κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει πως τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης έχουν τέτοια προστατευτική επίδραση στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές του Συστήματος Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανέλυσαν στοιχεία από 13 παλαιότερες μελέτες και ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι οι χρήστες των στατίνων είχαν κατά το ένα τρίτο μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία, συγκριτικά με τους που δεν έπαιρναν στατίνες.

Ωστόσο, ο συσχετισμός αποδυναμωνόταν όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως οι εμβολιασμοί και η σοβαρότητα της πνευμονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες πλην μίας μελέτης, ήταν έρευνες παρατήρησης, δηλαδή οι επιστήμονες συνέκριναν τους χρήστες στατίνων με τους μη χρήστες, μελετώντας ιατρικά αρχεία. Οι μελέτες αυτές δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος επειδή απλώς οι άνθρωποι που παίρνουν στατίνες μπορεί να είναι απλώς σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους δεν κάνουν χρήση των φαρμάκων αυτών ή να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, όπως ο εμβολιασμός.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την προστατευτική αυτή δράση των στατίνων ή τι διαφοροποιεί τους ασθενείς-χρήστες. Προς το παρόν πάντως, δεν πρέπει να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις», τονίζουν οι ερευνητές.

 

health.in.gr