Η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική αλλά δεν χρησιμοποιείται όσο θα έπρεπε

Αναζήτηση

Η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική αλλά δεν χρησιμοποιείται όσο θα έπρεπε

Η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική, βοηθά στη μείωση της συνολικής ανάγκης για υπηρεσίες υγείας και παράγει μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία, σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνητικών μελετών που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολόγων.

Παρόλα αυτά, η χρήση της ψυχοθεραπείας για την θεραπεία ατόμων με ψυχικά και συμπεριφορικά προβλήματα υγείας έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ενώ η χρήση φαρμακευτικών ουσιών για να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα έχει αυξηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές των Η.Π.Α και στατιστικά στοιχεία ασφαλιστικών εταιριών.

"Καθημερινά οι καταναλωτές βομβαρδίζονται με διαφημίσεις οι οποίες υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα είναι η μοναδική λύση στα προβλήματά τους. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να προσεγγίσουν κριτικά αυτά τα μηνύματα με πληροφορίες που βασίζονται σε ερευνές, οι οποίες δείχνουν πως η ψυχοθεραπεία μπορεί να τους παρέχει ασφαλή, αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα οφέλη στη ψυχική και σωματική τους υγεία," δήλωσε η Melba J. T. Vazquez, πρώην πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Ψυχολόγων η οποία ηγήθηκε της ανασκόπησης των μελετών της αποτελεσματικότητας της ψυχοθεραπείας.

Ως επόμενη κίνηση και αποτέλεσμα της ανασκόπησης των μελετών που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεταπείας, το Συμβούλιο Αντιπροσώπων υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας.

Τα κύρια ευρήματα του συγκεκριμένου ψηφίσματος είναι τα εξής:

- Οι έρευνες δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική για πολλές περιπτώσεις ψυχικών και συμπεριφορικών προβλημάτων υγείων, σε εκτεταμένο αριθμό πληθυσμιακών ομάδων. Η μέση επίδραση της ψυχοθεραπείας είναι μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος από τα αποτελέσματα που παράγονται από πολλές ιατρικές/φαρμακευτικές θεραπείες.

- Εκτενείς μελέτες σε διαφορετικά περιβάλλοντα και έρευνες μετα-ανάλυσης (η συνδυαστική επισκόπηση πολλών ερευνητικών μελετών) έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία μειώνει την αναπηρία, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εργαζόμενου και μειώνει τα ποσοστά εισαγωγών σε ψυχιατρικές κλινικές.

- Η ψυχοθεραπεία διδάσκει στους ασθενείς δεξιότητες της ζωής οι οποίες διαρκούν πολύ παραπάνω από τη διάρκεια της ίδιας της θεραπείας. Τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τις φαρμακολογικές θεραπείες, και επίσης είναι πολύ σπάνια η πρόκληση βλαβερών παρενεργειών.

- Ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη και κατάλληλη σε αρκετές περιπτώσεις, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι πολύ συχνά ο πιο αποτελεσματικός για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των ευεργετικών επιδράσεων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και για αρκετές διαφορετικές ψυχικές και σωματικές διαταραχές στην υγεία, είναι συχνα συγκρινόμενα με τα αποτελέσματα των φαρμακευτικών θεραπειών για τις ίδιες διαταραχές δίχως την ύπαρξη πιθανών παρενεργειών.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120809190641.htm