Συμβουλές για το θηλασμό

Αναζήτηση

Συμβουλές για το θηλασμό


Αν είστε έγκυος, σίγουρα έχετε διαβάσει και ακούσει ότι ο θηλασμός είναι ότι καλύτερο. Γιατί όμως τόσες πολλές μητέρες φαίνεται να έχουν τόση δυσκολία; Ένα καλό ξεκίνημα είναι ίσως η απάντηση στις όποιες δυσκολίες.

Δοκιμάστε άμεση επαφή με το μωρό σας μια ώρα μετά τη γέννηση. Τοποθετήστε το σε πρηνή θέση στο γυμνό στήθος σας με μια κουβέρτα πάνω από τους δυο σας. Τα μωρά που έρχονται σε άμεση δερματική επαφή με τις μητέρες τους μένουν θερμότερα, κλαίνε λιγότερο, έχουν καλύτερα σάκχαρα στο αίμα, καλύτερο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση, και θηλάζουν καλύτερα! Συνεχίστε τη συγκεκριμένη αγκαλιά στο σπίτι κατά τις πρώτες εβδομάδες.

Θηλάστε το μωρό σας μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας είναι πεινασμένο εκείνη τη στιγμή. Σηκώνει το κεφάλι του, προσπαθώντας να πιπιλίσει τις γροθιές του ή αναζητά γύρω του με το στόμα του ανοιχτό, το στήθος σας. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε να το θηλάζετε! Η έρευνα έχει δείξει ότι οι μητέρες που προσφέρουν το στήθος σε αυτό το σημείο, έχετε μια καλύτερη εμπειρία του θηλασμού η οποία διαρκεί και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο πρόωρος θηλασμός θέτει τις ορμόνες σας στα ύψη κάτι το οποίο βοηθά στην παραγωγή του γάλακτος, στο δέσιμο μεταξύ μητέρας και μωρού και στις συστολές της μήτρας. Οι συσπάσεις της μήτρας σας μειώνουν τον κίνδυνο για αιμορραγία μετά τον τοκετό και τη βοηθούν στο να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Οι περισσότερες μητέρες ανησυχούν ότι δεν έχουν γάλα αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Τα στήθη σας μπορεί να μην είναι ακόμα γεμάτα, αλλά το σώμα σας προετοίμαζε το πρωτόγαλα, που ονομάζεται πρωτόγαλα, για μήνες. Η γέννηση του μωρού και η αποβολή του πλακούντα αλλάζει τις ορμόνες στο σώμα σας οι οποίες  το χαλαρώνουν ώστε να κατέβει το γάλα. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι του μωρού σας να τραφεί με το γάλα σας. Το πρωτόγαλα είναι φορτωμένο με αντισώματα και είναι ένα τέλειο καθαρτικό για να βοηθήσει το μωρό σας να απαλλαγεί από το μηκώνιο.

Το μωρό είναι αυτό που θα σας καθοδηγήσει πότε πρέπει να το θηλάζετε. Διάφορα πρώιμα σημάδια πείνας θα σας ενημερώνουν πότε εκείνο ζητά να φάει, όπως όταν πιπιλάει τις γροθιές του, γλείφει τα χείλη του, στρέφει το κεφάλι του στην πλάι με το στόμα ανοιχτό ψάχνοντας για το στήθος. Όταν συνηθίσετε τη διαδικασία του θηλασμού, είναι καλύτερο να προσφέρετε το στήθος στο μωρό σας  όταν εκείνο ζητά το γάλα με αυτό τον πρωταρχικό τρόπο και όχι όταν είναι πραγματικά πεινασμένο. Το κλάμα είναι ένα από τα τελευταία σημάδια της πείνας. Το μωρό σας είναι το μόνος που ξέρει πόσο γάλα είναι διαθέσιμο, πόσο χρειάζεται, και πόσο ήπιε. Ως εκ τούτου, το μωρό σας θα καθορίσει τη συχνότητα του θηλασμού και τη διάρκεια του.

Κρατήστε το μωρό σας μαζί σας. Αυτό σημαίνει ότι εσείς και το μωρό σας είστε μαζί στο δωμάτιό του νοσοκομείου μετά τη γέννα. Ένα μωρό που είναι συνεχώς μαζί σας, ταΐζετε περισσότερες φορές κάτι που βοηθά στην παροχή του γάλακτος και φυσικά την πρόσληψη γάλακτος από το μωρό σας! Αυτό είναι επίσης μια τέλεια ευκαιρία να εξασκηθείτε με τη φροντίδα του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχοντας επαγγελματίες υγείας γύρω σας για να απαντήσουν  σε ερωτήσεις ή να σας λύσουν τυχόν προβλήματα. Μην περιμένετε η πρώτη νύχτα στο σπίτι σας να είναι η πρώτη νύχτα που φροντίζετε το μωρό.  Πήγαινε σπίτι με ένα καλά ταϊσμένο βρέφος και με εσάς πιο σίγουρη ως μητέρα.

Μια πρώιμη εκτίμηση του θηλασμού είναι ο καλύτερος τρόπος για να σας δώσει αυτοπεποίθηση και να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα πάνε καλά. Ο επώδυνος θηλασμός και οι ανησυχίες σχετικά μα την παραγωγή γάλακτος είναι δύο από τους μεγαλύτερους λόγους που οι μητέρες σταματούν το θηλασμό νωρίς. Πολύ συχνά δίνονται αυστηρές οδηγίες στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν με επιτυχία, αλλά είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ! Κάθε μητέρα και μωρό είναι μοναδικό ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι θα έχει διαφορετικές ανάγκες. Η εκτίμηση της αύξησης του βάρους του μωρού σας και τεχνικές για να κάνετε το μωρό σας να θηλάσει, μπορεί να σας βοηθήσουν ανάλογα πάντα με εσάς και το ίδιο το μωρό σας.

http://www.expectantmothersguide.com/philadelphia/articles/breastfeeding-tips.htm