Καλύτερη επιβίωση στους πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος προσφέρει νέο φάρμακο

Καλύτερη επιβίωση στους πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος προσφέρει νέο φάρμακο

Τα αποτελέσματα της μελέτης MPACT, μιας εκ των μεγαλυτέρων πολυκεντρικών μελετών, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι τα ανθρώπινα νανοσωµατίδια ορού λευκωµατίνης-πακλιταξέλης σε συνδυασμό με γεμσιταμπίνη, αυξάνουν κατά 59% την επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος τον πρώτο χρόνο θεραπείας και διπλασιάζουν την επιβίωση των ασθενών που είναι εν ζωή μετά από 24 μήνες. 

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο 10ος πιο συχνός καρκίνος και ο 8ος σαν αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτό γιατί, πολύ συχνά διαγιγνώσκεται όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Για τους ασθενείς με προχωρημένου στάδιου καρκίνο του παγκρέατος, η πρόγνωση είναι πολύ κακή και τα ποσοστά επιβίωσης πολύ χαμηλά. 

Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργείο (όταν είναι εφικτό), χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ενώ είναι ελάχιστες οι εγκεκριμένες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Τα ανθρώπινα νανοσωµατίδια ορού λευκωµατίνης-πακλιταξέλης, αντινεοπλασματικό φάρμακο νέας γενιάς, που κυκλοφόρησαν πριν ένα χρόνο στην Ελλάδα παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη επιστημονική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Σήμερα η ουσία αυτή σε συνδυασμό με τη γεμσιταμπίνη αποτελεί τον πρώτο χημειοθεραπευτικό συνδυασμό που παρατείνει σημαντικά την επιβίωση στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παγκρέατος.

Είναι το πρώτο προϊόν μιας νέας γενιάς αντινεοπλασματικών φαρμάκων που διαθέτουν ένα πρωτοποριακό μηχανισμό δράσης ενάντια στους όγκους. Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τη βιολογία του ίδιου του όγκου εναντίον του και αξιοποιεί μια νέα τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM), ώστε να πετύχει καλύτερη στόχευση των καρκινικών κυττάρων και μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση. 

Η τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM) σχεδιάστηκε για να μεταφέρει κυτταροτοξικούς παράγοντες στον όγκο αξιοποιώντας τις φυσικές ιδιότητες της λευκωματίνης, πρωτεΐνης που υπάρχει ήδη στον οργανισμό. Έτσι πετυχαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση της πακλιταξέλης μέσα στον όγκο και λιγότερο στους άλλους ιστούς, με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την αντικαρκινική δράση μέσα στον όγκο και ταυτόχρονα να μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την καταστροφή των γύρω ιστών. 

H εκτεταμένη και συνεχής έρευνα για τον καρκίνο του παγκρέατος με την υποστήριξη εκτεταμένων πολυκεντρικών, πολυετών κλινικών μελετών, και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ασθενών δείχνουν ότι η συνδυαστική θεραπεία με ανθρώπινα νανοσωµατίδια ορού λευκωµατίνης-πακλιταξέλης και γεμσιταμπίνη, μπορεί να γίνει η ενδεδειγμένη αγωγή για το μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος. 

health.in.gr