Αυξάνει ανησυχητικά ο επιπολασμός της ελονοσίας στο Κογκό

Αυξάνει ανησυχητικά ο επιπολασμός της ελονοσίας στο Κογκό

 

Τα περιστατικά ελονοσίας που θεραπεύονται από τους Ιατρούς Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό υπερτριπλασιάστηκαν πέρυσι από τον αριθμό των δύο προηγούμενων ετών (2009 και 2010) και έφτασαν στα 155.000, όπως δήλωσε η οργάνωση ιατρικής βοήθειας την Τρίτη.

 

Η συγκεκριμένη αύξηση δείχνει μία ανοδική τάση του επιπολασμού της θανατηφόρας παρασιτικής ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το ακριβές αίτιο για την αύξηση του αριθμού των περιστατικών, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Οργάνωσης Ιατροί Χωρίς Σύνορα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ελονοσίας την Τετάρτη.

 

"Είναι πολύ δύσκολο να δοθεί μία επιστημονική απάντηση... αλλά μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων – σε βαλτώδεις περιοχές με εκτεταμένες πηγές στάσιμων νερών και ανεπαρκείς αποχετεύσεις’’, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ιατρών Χωρίς Σύνορα, Corry Kik.

 

Τέτοια περιβάλλοντα αποτελούν πρόσφορο έδαφος εκκόλαυσης των κουνουπιών τα οποία μεταφέρουν την ασθένεια.

 

Η ανατολική περιφέρεια του αχανούς κεντρικού Αφρικανικού έθνους παραμένει ακόμη ασταθής – περίπου 10 χρόνια μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης η οποία τερμάτισε τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος άφησε πίσω του εκατομμύρια θύματα.

 

Η ελονοσία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, αφαιρώντας την ζωή περίπου 300.000 παιδιών κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο.

 

Οι Ιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι είχαν προβεί στην θεραπεία 45.000 περιστατικών ελονοσίας το 2009 στο Κογκό, και ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε το 2010.

 

Στους πρώτους τρείς μήνες του 2012, οι Ιατροί Χωρίς Σύνορα κατέγραψαν ακόμη 85.000 περιστατικά εκτιμώντας ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

 

Δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι η ελονοσία αφαίρεσε τη ζωή περίπου 655.000 ανθρώπων παγκοσμίως το 2010, η πλειονότητα των οποίων διαβιούσαν στην υπο-Σαχάρια Αφρική.

 

Νέες έρευνες, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι τα θύματα της ελονοσίας για το 2010 ήταν περίπου διπλάσια..

 

 Πηγή:


http://www.reuters.com/article/2012/04/24/us-congo-malaria-idUSBRE83N13O20120424 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΝΗΣ