Μύρτιλλα: Τα οφέλη τους στην υγεία

Αναζήτηση

Μύρτιλλα: Τα οφέλη τους στην υγεία

Σύμφωνα με ερευνητές του USDA Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής (Human Nutrition Center), τα μύρτιλλα ή αλλιώς blueberries κατατάσσονται νούμερο ένα όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε φυσικά αντιοξειδωτικά και αυτό σε σύγκριση με 40 άλλα φρούτα και λαχανικά.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών είναι να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τα υπο-προϊόντα του μεταβολισμού της ενέργειας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες εν μέρει για τον καρκίνο, τον κυτταρικό εκφυλισμό, και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Η Ανθοκυάνη, η χρωστική ουσία που δίνει στα μύρτιλλα το μπλε σκούρο σχεδόν μοβ τους χρώμα, αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαδικασία καταπολέμησης νόσων.

Αλτσχάιμερ και εγκεφαλικά επεισόδια: Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι ταΐζοντας ηλικιωμένους αρουραίους του εργαστηρίου με μύρτιλλα, σημειώθηκε σημαντική μείωση στην αλλοίωση της νοητικής ικανότητας που σχετίζεται με την ηλικία.  Το εύρημα αυτό και μόνο έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη γνωστική εξασθένηση, δηλαδή το Αλτσχάιμερ και άλλες γνωστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Τα φυσικά φυτοχημικά που βρίσκονται στα βατόμουρα βρέθηκε επίσης πως βοηθούν στην πρόληψη περαιτέρω βλαβών στον εγκέφαλο από εγκεφαλικά επεισόδια.

Υψηλή Χοληστερίνη: Δοκιμάστε τα συμπεριλάβετε τα μύρτιλλα στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι ευρέως αποδεδειγμένο ότι τα blueberries μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση της κακής χοληστερόλης που συμβάλλει στην καρδιακή νόσο. Για άλλη μια φορά, η σκοτεινή χρώση του δέρματος τους, πλούσια σε αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην μείωση της χοληστερόλης. Η American Chemical Society ερευνά τη δυνατότητα εξαγωγής των καλών στοιχείων αυτών για την υγεία από τα μύρτιλλα, για την ανάπτυξη φαρμακοτροφίμων για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται καλά στις σημερινές στατίνες. Ενώ είναι μια νέα ιδέα, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα συμπληρώματα βιταμινών απλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν όλα τα θετικά οφέλη της φύσης.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος: Ερευνητές από το Rutgers University απομόνωσαν ένα ακόμη στοιχείο από τα μύρτιλλα που δείχνει να συμβάλει στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Φαίνεται ότι η επικατεχίνη, ένα άλλο φυσικό και ευεργετικό συστατικό του συγκεκριμένου φρούτου, αναστέλλει την ικανότητα ορισμένων τύπων μολυσματικών βακτηρίων να προσκολλώνται στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

Προβλήματα όρασης: Ευρωπαϊκές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης των μύρτιλλων με την βελτιωμένη όραση. Οι μελέτες συνεχίζονται σχετικά με ένα φυσικό στοιχείο που προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η πεποίθηση ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν φάρμακα και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες υπήρχε από την εποχή του Ιπποκράτη που δήλωσε: “Αφήστε τα φάρμακα σας στα φαρμακεία αν μπορείτε να θεραπεύσετε τον ασθενή σας με το φαγητό”. Σήμερα, τα τρόφιμα και το δυναμικό τους για τη θεραπεία και την φυσική ισορροπία του σώματος είναι πιο σημαντικά από ποτέ.

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μύρτιλλων φαίνονται να παίζουν ένα οριστικό ρόλο στην πρόληψη και την καθυστέρηση ορισμένων νόσων όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, και η διαδικασία γήρανσης.

http://whatscookingamerica.net/LindaPosch/Blueberry_HealthBenefits.htm