Εμφυτεύσιμο μικροτσίπ ελέγχει την όρεξη

Εμφυτεύσιμο μικροτσίπ ελέγχει την όρεξη

Ένα εμφυτεύσιμο ηλεκτρονικό κύκλωμα που χαλιναγωγεί την όρεξη ενδεχομένως να αποτελεί το νέο «όπλο» κατά της παχυσαρκίας, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες που πρόκειται σύντομα να το δοκιμάσουν σε πειραματόζωα. 

Η επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου με επικεφαλής τους Δρ Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ, δημιούργησαν ένα μικροτσίπ που εμφυτεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, κάτω ακριβώς από το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο, μεταξύ άλλων, παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης. 

Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι θα αποδειχτεί μια καλή εναλλακτική λύση των χειρουργικών μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. 

Το μικροτσίπ μπορεί να «διαβάσει» και να επεξεργαστεί τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα της όρεξης που διέρχονται από το πνευμονογαστρικό νεύρο. Στη συνέχεια, μπορεί να επέμβει και τα τροποποιήσει τα σήματα αυτά, στέλνοντας έτσι διαφορετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης ή και την πλήρη εξαφάνιση της επιθυμίας για φαγητό.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο εμπλέκεται σε μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού, όπως στην αναπνοή, τον καρδιακό παλμό, την έκκριση οξέων στο στομάχι, τις συσπάσεις του εντέρου κ.α. Επίσης, ανατροφοδοτεί τον εγκέφαλο με πληροφορίες για την κατάσταση διαφόρων συστημάτων του σώματος.

Ένα παρόμοιο τσιπ έχουν ήδη κατασκευάσει οι ίδιοι ερευνητές, το οποίο μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις, παρεμβαίνοντας επίσης στα σήματα που διέρχονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές πάνω στο νέο τσιπ (που χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας), έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.

«Με το νέο πολύ μικρό ολοκληρωμένο κύκλωμα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να δράσει κατάλληλα. Θα ελέγχει την όρεξη μάλλον, παρά θα δίνει εντολή ‘μην τρως καθόλου’. Έτσι, κανείς θα τρώει ίσως πιο αργά αντί για γρήγορα», εξηγεί ο Δρ Τουμάζου.

Από την πλευρά του ο Στέφεν Μπλουμ προσθέτει ότι «το τσιπ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην έχει παρενέργειες, απλώς θα περιορίζει την όρεξη με φυσικό τρόπο. Ο εγκέφαλος θα συνεχίσει να παίρνει τα ίδια σήματα από το πεπτικό σύστημα, όπως συμβαίνει μετά από ένα γεύμα, και αυτά τα σήματα θα του λένε μην φας άλλο, το στομάχι είναι γεμάτο». 

Οι Βρετανοί ερευνητές δεν είναι οι μόνοι που σχεδιάζουν εμφυτεύματα για το συγκεκριμένο πνευμονογαστρικό νεύρο. Η αμερικανική εταιρία EnteroMedics έχει ήδη δημιουργήσει το εμφύτευμα (Vbloc, που παρεμβαίνει στη λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών. Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή της εν λόγω συσκευής σε 239 ασθενείς, έδειξε ότι πάνω από τους μισούς έχασαν τουλάχιστον το 20% του περιττού βάρους τους.

Η επίσης αμερικανική εταιρεία IntraPace, έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή άδεια για την κυκλοφορία της συσκευής Abiliti, που παρεμβαίνει στο πνευμονογαστρικό νεύρο για να μειώσει την κατανάλωση τροφής. Μέχρι στιγμής πάντως, όλα αυτά τα εμφυτεύματα δεν έχουν ακόμα περάσει στην καθημερινή ιατρική πρακτική.