Κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνεπάγεται το κάπνισμα

Κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνεπάγεται το κάπνισμα

Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος καθημερινά και ο αριθμός των ετών που είναι καπνιστής, αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με σουηδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποArthritis Research and Therapy.

Από τη μελέτη προκύπτει μάλιστα ότι ακόμη και όσοι κάνουν ένα με επτά τσιγάρα την ημέρα, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου και Πανεπιστημιακού ΝοσοκομείουΚαρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την Δρ Ντανιέλα Ντι Τζιουζέπε, ανέλυσαν στοιχεία για 34.000 γυναίκες, ηλικίας 54 έως 89 ετών, από τις οποίες οι 219 έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μελέτη συνέκρινε τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ με όσες κάπνιζαν έως 25 χρόνια. Όπως διαπιστώθηκε, όσο αύξανε ο αριθμός των τσιγάρων και η διάρκεια που μια γυναίκα ήταν καπνίστρια, τόσο αύξανε και ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος μειώνεται μεν αφού σταματήσει κανείς το κάπνισμα, καθώς 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, όμως σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους, ο κίνδυνος για ρευματοειδή αρθρίτιδα παραμένει αρκετά αυξημένος.

«Η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική για πολλούς λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων και του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Με δεδομένο μάλιστα ότι ακόμα και για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή ο κίνδυνος για τη νόσο παραμένει σαφώς αυξημένος, πρέπει κανείς να ‘κόψει’ το τσιγάρο όσο γίνεται πιο γρήγορα, ενώ ιδίως οι γυναίκες καλά θα έκαναν να πειστούν, ώστε μην το αρχίσουν καθόλου», επισημαίνει η Δρ Ντι Τζιουζέπε.