Κατάθλιψη και καταχρήσεις ουσιών απειλούν την υγεία των ελλήνων

Κατάθλιψη και καταχρήσεις ουσιών απειλούν την υγεία των ελλήνων

Αύξηση περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, της κατανάλωσης καπνού, οινοπνεύματος και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, παρατηρούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία δειγματοληπτικών ερευνών που παρουσιάστηκαν με αφορμή το 39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (22 - 25 Μαΐου, Αθήνα).

Οι έλληνες ανησυχούν για την υγεία τους, ενώ πολλοί φοιτητές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής της Υγείας
 Κυριάκο Σουλιώτη, που έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από σειρά δειγματοληπτικών μελετών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών σε τυχαία και αντιπροσωπευτικά πανελλαδικά δείγματα, τα οποία έχουν καταδείξει στατιστικά σημαντική αύξηση της επικράτησης της μείζονος κατάθλιψηςστο γενικό πληθυσμό, καθώς και της αυτοκτονικότητας τη χρονική περίοδο 2008-2011. 

Ο κ.Σουλιώτης σημείωσε ότι «το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας». Ο ίδιος παρέθεσε παρόμοια ευρήματα τα οποία εντοπίζονται και σε τυχαίο δείγμα ανέργων, εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, κατά τους πρώτους μήνες του 2013, ενώ υπογράμμισε ότι η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη του ΕΠΙΨΥ κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2010 απότομη αύξηση στο ποσοστό κλήσεων με άμεση ή έμμεση αναφορά στην οικονομική κρίση.
 

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του καθηγητή
 Ι. Υφαντόπουλου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.000 ατόμων, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες της κλίμακας του «Υγειόμετρου». Αυτό σημαίνει ότι πριν από τη οικονομική ύφεση οι πολίτες αξιολογούσαν την υγεία τους στο 86,06 της κλίμακας του «Υγειόμετρου», ενώ μετά τη κρίση η αξιολόγηση ανέρχεται στο 76,7. 

Στην ίδια έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (77.4%) δηλώνει ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης. Παράλληλα οι Έλληνες δεν ικανοποιούνται από το εργασιακό τους περιβάλλον και δεν βλέπουν να υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης. Σε ότι αφορά τους φοιτητές, ο ένας στους δύο (ποσοστό 46%) που ερωτήθηκε δηλώνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή του στα μαθήματα.
 

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα στατιστικά στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο
 Σ. Π. Ντουράκης, παθολόγος - ηπατολόγος, καθηγητής της Β' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας «Ιπποκράτειο» σχετικά με την χρήση του αλκοόλ από τον ελληνικό πληθυσμό. 

Σύμφωνα με αυτά:
 

·         Το 20% των ανδρών στη χώρα μας πίνει περισσότερα από 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

·         Το 3% των γυναικών στη χώρα μας πίνει περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα.

·         Σε κατάσταση μέθης έχει βρεθεί, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ένα στα τρία αγόρια και το 20% των κοριτσιών που βρίσκονται στην εφηβεία.

·         Υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (περισσότερα από 5 ποτά τη φορά), για τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, αναφέρουν ότι έχουν κάνει το 43% των αγοριών και το 30% των κοριτσιών. 

·         Από το ποτό απέχουν μόλις το 8% των ανδρών και το 30% των γυναικών.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη σημαντική αύξηση του ποσοστούτων 15χρονων μαθητών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη (2010) Πανελλήνια Έρευνα HBSC του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ελλάδα:

·         Ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

·         Ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε «έξοδό» τους τουλάχιστον 3 ποτά. 

·         Το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες. 

·         Τα αγόρια πίνουν περισσότερο από τα κορίτσια. 

·         Οι δύο στους πέντε εφήβους, ηλικίας 15 ετών, έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Την ανάγκη διερεύνησης του ρόλου των συμπληρωμάτων διατροφής επεσήμανε η Θ. Ψαλτοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, «τόσο στη χρήση τους σε καθημερινή βάση, όσο και σε επίπεδο υπερκατανάλωσης η οποία ενδεχομένως να οδηγεί σε οικονομικό ή και υγειονομικό βάρος τις κοινωνίες», αφού η Ελλάδα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης συμπληρωμάτων διατροφήςμεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με 2% για τους άνδρες και 6,7% για τις γυναίκες. «Πρωταθλήτρια» στον τομέα αυτόν αναδεικνύεται η Δανία, με 51% για τους άνδρες και 65,8% για τις γυναίκες. 

Σε κάθε περίπτωση, οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν υψηλότερη κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, σε σύγκριση με τις νότιες χώρες, υπογράμμισε η κα Ψαλτοπούλου, και επεσήμανε ότι στις χώρες της Ευρώπης παρατηρούνται χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής, σε σχέση με τις ΗΠΑ.