Τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών είναι εξίσου υψηλά σε θερμίδες

Αναζήτηση

Τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών είναι εξίσου υψηλά σε θερμίδες


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ερευνών καταναλωτικών προϊόντων Which? έδειξε ότι αρκετά τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως "light" και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενδέχεται να περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων με τα ‘αυθεντικά’ ή ‘πλήρη’ προϊόντα.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερα από 1.000 άτομα καταναλώνουν τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλών λιπαρών, μειωμένων θερμίδων και light επειδή πιστεύουν ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες και πιο υγιεινά.

Η εταιρία Which? απέδειξε ότι αυτό πολύ συχνά δεν ισχύει:

Τα μπισκότα τύπου digestive επικαλυμμένα με σοκολάτα γάλακτος περιέχουν 85 θερμίδες ενώ η έκδοση light περιέχει 77 θερμίδες. Το μπισκότο τύπου light περιέχει 30 τοις εκατό λιγότερα λιπαρά αλλά όχι 30 τοις εκατό λιγότερες θερμίδες, όπως θα ανέμεναν οι καταναλωτές. Επίσης περιέχει λιγότερη σοκολάτα αλλά περισσότερη ζάχαρη.

Ακόμη μία περίπτωση είναι τα Special Κ της Kellogg's που ενώ προωθούνται ως τα δημητριακά που υποβοηθούν στη δίαιτα αδυνατίσματος, ένα μπολ 30 γραμμαρίων περιέχει 93 θερμίδες περισσότερες από τα Bran Flakes.

Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι καταναλώτες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και προϊόν ‘light’.

Από τα 1.005 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο το 16 τοις εκατό των καταναλωτών γνώριζαν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να περιέχουν 30 τοις εκατό λιγότερα λιπαρά σε σύγκριση με τη κανονική εκδοχή τους.

Οι ρυθμίσεις σχετικά με τις αναγραφές της ετικέτας ορίζουν τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ως αυτά που περιέχουν λιγότερο από τρία τοις εκατό σε λιπαρά, ενώ αυτά που αναγράφονται στις ετικέτες ως προϊόντα μειωμένων λιπαρών και light θα πρέπει να περιέχουν 30 τοις εκατό λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τα πλήρη προϊόντα.

Σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους της εταιρίας καταναλωτικών ερευνών Which? πολλές από τις ετικέτες που αναγράφουν ένα προϊόν ως προιόν χαμηλών ή μειωμένων λιπάρων και light είναι παραπλανητικές καθώς στη πραγματικότητα τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη η αλάτη.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις και εταιρείες ερευνών συστήνουν στους καταναλωτές να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις ετικέτες που αναγράφουν τα συστατικά των τροφίμων και τη περιεκτικότητα των προϊόντων αυτών σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες.

http://www.medicaldaily.com/articles/12245/20120920/low-fat-still-mean-high-calories-survey.htm#DkMGiGKUpwxcyDKf.99