Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στη φθορά της μνήμης

Αναζήτηση

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στη φθορά της μνήμης

Νέα στοιχεία για την εξασθένηση της λειτουργίας της μνήμης με την πάροδο της ηλικίας ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα για την απώλεια της μνήμης. Πιστεύουν λοιπόν ότι η αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας μελλοντικά θα συντελέσει σε καλύτερες θεραπείες και ίσως στην αναστροφή της φθοράς, αν και η διαφορές μεταξύ του εγκεφάλου του ποντικού και του ανθρώπου είναι τεράστιες. 

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές ανέλυσαν τους εγκεφάλους οκτώ θανόντων ατόμων, ηλικίας από 22 έως και 88 ετών, που είχαν δωρίσει το σώμα τους στην ιατρική έρευνα. 

Ανακάλυψαν 17 γονίδια η δραστηριότητα των οποίων διέφερε ανάλογα με την ηλικία. Το ένα περιείχε τις «οδηγίες» για την παραγωγή της πρωτεΐνης RbAp48, η οποία γινόταν όλο και λιγότερο ενεργή με την πάροδο του χρόνου.

Νεαρά ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά να έχουν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης RbAp48, είχαν εξίσου κακές επιδόσεις με τα ηλικιωμένα ποντίκια σε τεστ μνήμης που τους έγιναν. 

Η χρήση ενός ιού που ενίσχυε τα επίπεδα της πρωτεΐνης RbAp48 στα ηλικιωμένα ποντίκια φάνηκε να αναστρέφει την φθορά και να ενισχύει τη λειτουργικότητα της μνήμης. 

«Το γεγονός ότι μπορούμε να αναστρέψουμε την απώλεια της μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση του οργανισμού είναι πολύ ενθαρρυντικό. Μένει να δουμε αν η επίπτωση της προσαρμογής των επιπέδων της RbAp48 στον περίπλοκο ανθρώπινο εγκέφαλο θα έχει επιπτώσεις στην λειτουργία του», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.