Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση, αλλά αποδυναμώνει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο εξηγούν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εντοπίζει σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και την ανοσοποιητικής αντίδρασης στα εμβόλια.

Ο Δρ Άρικ Πραθερ και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα καθημερινά πρότυπα ύπνου μεσηλίκων ατόμων και παρατήρησαν την ισχύ της αντίδρασης του ανοσοποιητικού τους συστήματος όταν τους χορήγησαν τρεις δόσεις εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β.

Αυτοί που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ κατά μέσο όρο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επαρκή αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, άρα είχαν σχεδόν 12πλάσιες πιθανότητες να είναι απροστάτευτοι απέναντι στην ηπατίτιδα, παρά την ανοσοποίηση.

 

Η μελέτη

Οι ερευνητές συγκρότησαν ομάδα 123 υγιών ατόμων που δεν κάπνιζαν και ζούσαν στην Πενσυλβάνια, ηλικίας 40-60 ετών. Όλοι κράτησαν ημερολόγιο ύπνου με λεπτομέρειες όπως, την ώρα που ξάπλωναν, πότε ξυπνούσαν και αν κοιμόντουσαν ήσυχα ή είχαν ανησυχία. Ορισμένοι συμμετέχοντες φόρεσαν και ειδική συσκευή καταγραφής της κίνησης, ώστε να επιβεβαιωθεί αν όντως κοιμόντουσαν.

Κάθε συμμετέχων έλαβε τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β. Η πρώτη και δεύτερη δόση με τη διαφορά ενός μήνα και η τελική μετά από έξι μήνες. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αντισωμάτων των εθελοντών πριν την πρώτη και δεύτερη δόση και μετά από έξι μήνες από την τελευταία δόση, για να καθορίσουν την «κλινική προστατευτική αντίδραση».

Όσοι συνήθιζαν να μην κοιμούνται επαρκώς τα βράδια είχαν και την χειρότερη ανταπόκριση στον εμβολιασμό. Συγκριτικά με τους εθελοντές που κοιμόντουσαν επτά ώρες κάθε βράδυ, όσοι περιόριζαν τον ύπνο στις έξι ώρες ήταν λιγότερο πιθανό να επιτυγχάνουν το όριο προστασίας: από τους 123 συμμετέχοντες, οι 18 απέτυχαν να έχουν επαρκή προστασία από τον εμβολιασμό.

Η μελέτη έρχεται να αναδείξει μια ακόμη αρνητική επίπτωση της διάχυτης πλέον ανεπάρκειας ύπνου, που μαστίζει την σύγχρονη κοινωνία. Το 30% των ανθρώπων στις ΗΠΑ κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες, ενώ μεγάλος αριθμός περνά ατέλειωτες ώρες κάθε βράδυ μπροστά στην τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συνέπεια της συμπεριφοράς αυτής, είναι η αύξηση των ποσοστών αϋπνίας και άγχους στον μέσο άνθρωπο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια στέρηση ύπνου προκαλεί πραγματικό χάος στην υγεία: η ανεπάρκεια ύπνου έχει σχετιστεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, τον διαβήτη, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τον καρκίνο του μαστού.

Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να είναι απόρροια των ορμονικών αλλαγών που προκαλεί η έλλειψη ύπνου στο βιολογικό ρολόι του ανθρώπου. Ο κιρκάδιος ρυθμός αποσυντονίζεται όταν ο άνθρωπος δεν κοιμάται επαρκώς με αποτέλεσμα να τροποποιούνται τα επίπεδα της μελατονίνης. Φυσιολογικά, η μελατονίνη αυξάνεται τη νύχτα, αλλά όταν ο άνθρωπος δεν κοιμάται επαρκώς τα βράδια ή βρίσκεται σε χώρους που δεν υπάρχει συσκότιση, τα επίπεδα της μειώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας.

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι ο ποιοτικός ύπνος σχετίζεται έμμεσα με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων που καταπολεμούν μικρόβια και ιούς.

health.in.gr