Ηπατίτιδα C: Οικονομικά αποτελεσματική η θεραπεία με τελαπρεβίρη
Ανάλυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας της Τελαπρεβίρης παρουσιάστηκε στην 47η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Ήπατος (EASL) στη Βαρκελώνη.
Η ανάλυση δείχνει ότι ο συνδυασμός τελαπρεβίρης με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα και ριμπαβιρίνη είναι οικονομικά αποτελεσματικός, τόσο για τους πρωτοθεραπευόμενους όσο και τους επαναθεραπευόμενους ασθενείς με χρόνια HCV λοίμωξη, γονότυπου 1, ανεξάρτητα από τον υποτύπο του IL28B.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα βελτιωμένα κλινικά αποτελέσματα από την προσθήκη τελαπρεβίρης στο συνδυασμό πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης άλφα και ριμπαβιρίνης για τη θεραπεία της χρόνιας HCV λοίμωξης γονότυπου 1 έχουν ως αποτέλεσμα οριακό λόγο κόστους - αποτελεσματικότητας (ICER) 13.553 λίρες για τους πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς και κατά μέσο όρο 8.688 λίρες για τους επαναθεραπευόμενους ασθενείς. Ο ICER διαφέρει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των επαναθεραπευόμενων ασθενών, αλλά για όλες τις ομάδες, ανεξάρτητα από τον τύπο του IL28B, η τελαπρεβίρη αποδείχθηκε οικονομικά αποτελεσματική σύμφωνα με το ανώτατο όριο των 20.000-30.000 λιρών ανά QALY.
Ο ICER αποτελεί αξιολόγηση του κόστους και του οικονομικού οφέλους (QALY) μιας θεραπείας, η οποία μετατρέπεται σε τιμή ανά ποιοτικά προσαρμοσμένο έτος ζωής (QALY) 4, το οποίο αποτελεί τρόπο μέτρησης του αντίκτυπου μιας θεραπείας στην ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι υγειονομικές αρχές γενικά θεωρούν ότι μια θεραπεία είναι οικονομικά αποτελεσματική, εάν δεν κοστίζει περισσότερο από 20.000-30.000 λίρες ανά QALY.
Στοιχεία κλινικών μελετών φάσης 3 έδειξαν ότι η τελαπρεβίρη σε συνδυασμό με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη βελτίωσε σημαντικά την παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση (SVR), σε σύγκριση με το συνδυασμό μόνο πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης, τόσο για τους πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με χρόνια HCV λοίμωξη γονότυπου 1, όσο και για αυτούς οι οποίοι είχαν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε προηγούμενη θεραπεία.
«Η οικονομική αποτελεσματικότητα των νέων αντιικών άμεσης δράσης, για τον ιό της ηπατίτιδας C, συνιστά σημαντικό μέλημα των εθνικών υγειονομικών αρχών κατά την αξιολόγηση του οφέλους της διαθεσιμότητας των θεραπειών αυτών στους ασθενείς», δήλωσε ο Τσαρλς Γκορ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα. «Η διαθεσιμότητα αντιικών άμεσης δράσης όπως η τελαπρεβίρη αποτέλεσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την καταπολέμηση της χρόνιας HCV λοίμωξης, προσφέροντας σε περισσότερους ασθενείς από ποτέ άλλοτε ελπίδα για ίαση. Γνωρίζουμε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C, μπορεί να είναι ολέθριες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα υγείας, επομένως είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι μακροπρόθεσμα οι θεραπείες αυτές είναι οικονομικά αποτελεσματικές».
Εκτιμάται ότι 130-210 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας C παγκοσμίως, και ο ιός έχει χαρακτηριστεί ως «ωρολογιακή βόμβα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω των χαμηλών ποσοστών διάγνωσης και θεραπείας και των μακροπρόθεσμων συνεπειών της HCV λοίμωξης, όπως κίρρωση του ήπατος και καρκίνος του ήπατος. Παρά τη διαθεσιμότητα θεραπευτικών επιλογών, μόλις 3,5% των ασθενών με Ηπατίτιδα C, λαμβάνουν επί του παρόντος θεραπεία στην Ευρώπη.
Σχετικά με την Τελαπρεβίρη
Η Τελαπρεβίρη, σε συνδυασμό με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα και ριμπαβιρίνη ενδείκνυται για τη θεραπεία της χρόνιας HCV λοίμωξης γονότυπου 1 σε ενήλικες ασθενείς με αντιρροπούμενη ηπατοπάθεια (συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης) οι οποίοι είναι πρωτοθεραπευόμενοι, και οι οποίοι είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία με ιντερφερόνη άλφα (πεγκυλιωμένη ή μη πεγκυλιωμένη) αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που υποτροπίασαν, εκείνων που παρουσίασαν μερική ανταπόκριση στη θεραπεία και εκείνων που δεν παρουσίασαν καμία ανταπόκριση.
Η Τελαπρεβίρη είναι ένας μικρομοριακός, επιλεκτικός αναστολέας της πρωτεάσης της σερίνης του HCV, και περιλαμβάνεται στη νέα κατηγορία φαρμάκων για τη θεραπεία της χρόνιας HCV λοίμωξης γονότυπου 1, τα αντιικά άμεσης δράσης (DAAs). Σε αντίθεση με προηγούμενες θεραπείες, τα αντιικά άμεσης δράσης δρουν απευθείας στα ιικά ένζυμα και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η Τελαπρεβίρη εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Σεπτεμβρίου 2011.
health.in.gr