Το μήκος των τελομερών προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα

Αναζήτηση

Το μήκος των τελομερών προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα

Τα τελομερή, τα μικροσκοπικά καλύμματα στο τέλος των χρωμοσωμάτων παρέχουν προστασία όχι μόνο από την γήρανση, αλλά μειώνουν επίσης και τον κίνδυνο κοινού κρυολογήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Όπως είναι γνωστό τα τελομερή, προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τη βλάβη και κονταίνουν καθώς μεγαλώνουμε. Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει το μήκος των τελομερών με το προσδόκιμο επιβίωσης: οι ηλικιωμένοι με μακρύτερα τελομερή έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια ενός δεδομένου χρονικού διαστήματος, συγκριτικά με άτομα που έχουν πιο κοντά τελομερή. 

Αλλά η νέα αμερικανική μελέτη που έγινε από την ομάδα του Πανεπιστημίου «Carnegie Mellon» του Πίτσπουργκ έδειξε ότι το μήκος των τελομερών παίζει έναν αμεσότερο ρόλο στην υγεία των νεαρών και μεσηλίκων ατόμων. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, άτομα ηλικίας 22 ετών που είχαν κοντύτερα τελομερή διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από κοινό κρυολόγημα, συγκριτικά με άτομα που είχαν μακρύτερα τελομερή. 

Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά αλλά αν επιβεβαιωθούν στο μέλλον, ενδεχομένως οι επιστήμονες να χρησιμοποιούν τα τελομερή ως δείκτες για τον εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, διευκρινίζει η Δρ Ντενίς Ντεβερτς.

Η Δρ Ντεβερτς και οι συνεργάτες της μέτρησαν το μήκος των τελομερών στα χρωμοσώματα των λευκών κυττάρων 152 υγιών ατόμων, 18-55 ετών. Στη συνέχεια οι εθελοντές πήραν ρινικές σταγόνες που περιείχαν ρινοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και μπήκαν σε καραντίνα για να διαπιστωθεί αν θα νοσούσαν. 

Το 69% των ατόμων που είχε εκτεθεί στον ρινοϊό τελικά μολύνθηκε, δηλαδή ο ιός κατάφερε να εισαχθεί στα κύτταρα, χωρίς απαραίτητα να προκαλέσει προβλήματα, και το 22% τελικά εκδήλωσε συμπτώματα κρυολογήματος. 

Μεταξύ αυτών με το μικρότερο μήκος τελομερών, το 26% εκδήλωσε κρυολόγημα, συγκριτικά με το 13% αυτών που είχε τα μακρύτερα τελομερή. 

Η σχέση μεταξύ μήκους τελομερών και του κινδύνου λοίμωξης ήταν εντονότερη στα μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα. 

Το τελομερές ενός κυττάρου κονταίνει κάθε φορά που το κύτταρο διαχωρίζεται και τελικά τα τελομερή γίνονται τόσο κοντά που το κύτταρο σταματά να λειτουργεί φυσιολογικά και πεθαίνει. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με κοντύτερα τελομερή στα λευκά αιμοσφαίρια έχουν και πιο «γέρικο» ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί καλά στις λοιμώξεις.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα γερνά λίγο πιο γρήγορα και για το λόγο αυτό είναι πιο επιρρεπή στο κοινό κρυολόγημα», εξηγεί η Δρ Ντεβερτς. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μελέτη εντόπισε έναν συσχετισμός και δεν αποδεικνύει ότι τα κοντά τελομερή είναι ο λόγος που οι άνθρωποι αρρωσταίνουν. Αν και η μελέτη συνεκτίμησε πολλούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο κοινού κρυολογήματος, όπως η ηλικία και ο δείκτης μάζας σώματος, είναι πιθανόν και άλλοι παράγοντες να εξηγούν τον συσχετισμός. Για παράδειγμα, μια γενετική μετάλλαξη μπορεί να ευθύνεται για το μήκος των τελομερών και τον αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης. 

health.in.gr