Μετά την Ευρώπη, και οι ΗΠΑ επενδύουν στη μελέτη του εγκεφάλου

Μετά την Ευρώπη, και οι ΗΠΑ επενδύουν στη μελέτη του εγκεφάλου

Μια μεγάλη ερευνητική πρωτοβουλία για τη μελέτη του εγκεφάλου και την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η Αλτσχάιμερ πρόκειται να ανακοινωθεί την Τρίτη από τον Λευκό Οίκο.

Όπως μετέδωσαν 
πρώτα οι New York Times και αργότερα άλλα μέσα, ο αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει το Βrain Initiative, ένα πρόγραμμα που θα εγκαινιαστεί το 2014 με χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο έτος.

Η ανακοίνωση έρχεται περίπου δύο μήνες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει με ένα δισεκατομμύριο δολάρια ένα 
αντίστοιχο, δεκαετές ερευνητικό πρόγραμμα.

Ανάπτυξη μέσω της έρευνας

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ιδέα κατά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, στην οποία επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης.

Συνέκρινε μάλιστα τη νέα πρωτοβουλία με το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος: «Κάθε δολάριο που επενδύσαμε στο ανθρώπινο γονιδίωμα επέστρεψε 140 δολάρια στην οικονομία μας» είπε. «Σήμερα, οι επιστήμονές μας χαρτογραφούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να βρουν απαντήσεις κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ» επισήμανε,

Πιο βαθιά στον εγκέφαλο

Το πρόγραμμα Brain Initiative θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η παρακολούθηση περισσότερων νευρώνων στον εγκέφαλο ταυτόχρονα. 


Οι δυναμικές εικόνες του εγκεφάλου που θα προκύψουν θα επιτρέψουν με τη σειρά τους να γίνουν κατανοητά τα περίπλοκα νευρικά κυκλώματα.

Καθώς οι τεχνολογίες απεικόνισης της εγκεφαλικής λειτουργίας βελτιώνονται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ αποφάσισε φέτος να επενδύσει την επόμενη δεκαετία ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο
Πρόγραμμα Ανθρώπινου Εγκεφάλου.

Μακροπρόθεσμος στόχος η ανάπτυξη ενός υπερυπολογιστή που θα προσομοιώνει όλα όσα γνωρίζουμε για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το σύστημα θα βασίζεται στη μοντελοποίηση βιολογικών λειτουργιών, από την έκφραση των γονιδίων μέχρι την ίδια την ανθρώπινη συμπεριφορά, και θα επιτρέπει μεταξύ άλλων τη βαθύτερη κατανόηση των νευρολογικών ασθενειών. 


Απώτερος στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι η αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, οι οποίες πλήττουν όλο και περισσότερο έναν πληθυσμό που γερνάει.