Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: 180 χώρες του κόσμου συμμετείχαν ταυτόχρονα

Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: 180 χώρες του κόσμου συμμετείχαν ταυτόχρονα

 Για πρώτη φορά, όλες οι κοινότητες δημόσιας υγείας σε όλες τις περιοχές του κόσμου εστιάζουν ταυτόχρονα στην σημαντικότητα των εμβολιασμών κατά των θανατηφορών ασθενειών. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 21 με 28 Απριλίου με δραστηριότητες που εκτείνονταν σε περισσότερες από 180 χώρες.

 Το βασικό μήνυμα της εβδομάδας ήταν: «Προστατεύστε τον κόσμο σας: Εμβολιαστείτε» και στοχεύει να ενισχύσει και να προωθήσει την σημαντικότητα της ανοσοποίησης και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους όλου του κόσμου να εμβολιαστούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους κατά των σοβαρών ασθενειών.

 Αποτέλεσε επίσης μία στιγμή υπενθύμισης, ότι σε μία ταχύτατη πορεία παγκοσμιοποίησης, η εξάπλωση των ασθενειών μπορεί να επηρεάσει τις κοινότητες όλου του κόσμου.

 Τα εμβόλια μπορούν να αλλάξουν ζωές

 “Τα εμβόλια έχουν την δύναμη όχι μόνο να σώζουν, αλλά και να αλλάζουν ζωές –δίδοντας στα παιδιά την ευκαιρία για μία υγιή ανάπτυξη, για τη συνέχιση του σχολείου και την βελτίωση των μελλοντικών τους προοπτικών”, δήλωσε ο Δρ Jean-Marie Okwo-Bele, Διευθυντής του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 “Τα οφέλη της ανοσοποίησης δεν είναι σημαντικά μόνο για τα παιδιά. Ο εμβολιασμός παρέχει προστασία σε εφήβους και ενήλικες κατά ασθενειών που απειλούν τη ζωή όπως ο ιός της γρίπης, η μηνιγγίτιδα και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας,” πρόσθεσε.

 Προλαμβάνοντας εκατομμύρια θανάτους

 Η Ανοσοποίηση υπολογίζεται ότι προλαμβάνει περίπου δύο με τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως από ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, ο τέτανος, η ερυθρά και ο κοκκύτης.

 Τα εμβόλια θεωρούνται ως μία από τις καλύτερες αγορές για την δημόσια υγεία. Αποτελούν επίσης έναν σημαντικό παράγοντα συνεισφοράς για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, και ειδικότερα του Υποστόχου 4 - δηλαδή την μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 2/3 μέχρι το 2015 (συγκριτικά με το 1990).

 “Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η ανοσοποίηση έχει καταστήσει πολλές μολυσματικές νόσους πολύ σπάνιες ή ακόμη και σχεδόν άγνωστες που έχει οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν απαιτείται να εμβολιαστούν. Όμως το χάσμα ή κενό στην κάλυψη του εμβολιασμού του πληθυσμό θέτει σε κίνδυνο όλους μας – στην περίπτωση εξάπλωσης μολυσματικών παθήσεων’’, δήλωσε ο Δρ. Okwo-Bele.

 Το πρώτο παγκόσμιο Έτος Ανοσοποίησης

 Για ορισμένες περιοχές του πλανήτη, οι εβδομάδες ανοσοποίησης αποτελούν μία ετήσια παράδοση ώστε να δειχθεί η σημαντική συνεισφορά της ανοσοποίησης στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά το έτος που διανύουμε αποτέλεσε την πρώτη παγκόσμια αναγνώριση και την ανάληψη ταυτόχρονων δραστηριοτήτων από 180 χώρες για την Εβδομάδα Ανοσοποίησης.

 

 Πηγή -  http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2012/immunization_week_20120423/en/index.html 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΝΗΣ