Αντικαταθλιπτικό φάρμακο καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

Αντικαταθλιπτικό φάρμακο καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

Ελπιδοφόρα κρίνονται τα πρώτα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της σιταλοπράμης κατά των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA. 

Πάντως, η χορήγηση της σιταλοπράμης, που κυρίως χρησιμοποιείται στην θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης, είχε αρκετές παρενέργειες στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.
 

Τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα (συναισθηματική ένταση, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, έλλειψη αναστολών κ.α.), είναι πολύ συχνά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως χρησιμοποιούνται αντιψυχωσικά, αλλά με περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
 

Η σιταλοπράμη προτάθηκε ως εναλλακτική λύση, όμως ως τώρα δεν ήταν γνωστό κατά πόσο αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή.

Οι ερευνητές από επτά αμερικανικά και καναδικά κέντρα, με επικεφαλής τον Δρ Κωνσταντίνο Λυκέτσο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, θεώρησαν ότι η σιταλοπράμη μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, χωρίς ωστόσο να έχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της. 

Σε τυχαίο δείγμα 186 ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, που χώρισαν σε δύο ομάδες, οι επιστήμονες χορήγησαν στους μισούς σιταλοπράμη και στους άλλους μισούς εικονικό σκεύασμα. Διαπίστωσαν ότι, η καθημερινή χορήγηση 30mg σιταλοπράμης επί εννέα εβδομάδες επέφερε αισθητή μείωση στο νευρικό ερεθισμό των ασθενών, ενώ το 40% εμφάνισε σημαντική βελτίωση. Από την άλλη όμως, παρατηρήθηκαν παρενέργειες, όπως μικρή επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών και καρδιακές αρρυθμίες (που αυξάνουν το κίνδυνο εμφράγματος).

«Η σιταλοπράμη δεν μπορεί να προταθεί γενικά ως εναλλακτική λύση σε αυτή τη δοσολογία» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε χαμηλότερες δόσεις από αυτές της κλινικής δοκιμής, το φάρμακο θα είναι ασφαλέστερο σε σχέση με τα ως σήμερα χρησιμοποιούμενα αντιψυχωσικά, τα οποία αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο.

Ο Δρ Λυκέτσος και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νέα κλινική δοκιμή της σιταλοπράμης σε χαμηλότερη δοσολογία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος κάπου στον πλανήτη εμφανίζει άνοια. Σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι ζουν περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια, το 40% από αυτούς στις αναπτυγμένες χώρες. Ο αριθμός των ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί, φθάνοντας τα 115 εκατομμύρια το 2050. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 90 ετών πάσχουν από άνοια.