Οστεοπόρωση
Οστεοπόρωση είναι μια εξελισσόμενη πάθηση των οστών, κατά την οποία το ασβέστιο των οστών φεύγει, έτσι αραιώνει η πυκνότητα και η στερεότητα του οστού, με συνέπεια τα κατάγματα των οστών, την κύφωση και άλλες παθολογικές διαταραχές. Η οστεοπόρωση παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα κυρίως όμως στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Η πρώιμη εμμηνόπαυση, η έλλειψη βιταμίνης D, η έλλειψη άσκησης ή η υπερβολική άσκηση, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και αρκετά ακόμα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες της οστεοπόρωσης.
Διάγνωση
Γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση δεν ασκούνται και καπνίζουν είναι υποψήφιες για οστεοπόρωση. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας γίνεται σε ειδικά κέντρα. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση εκπέμπουν ελάχιστη ακτινοβολία. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι γρήγορη και χωρίς κανένα κίνδυνο. Πρέπει να την κάνουν όλες οι γυναίκες μια φορά στην αρχή της εμμηνόπαυσης. Αν όλα είναι φυσιολογικά θα πρέπει να επαναληφθεί σε τέσσερα χρόνια.
Θεραπεία
Πρέπει από την παιδική ακόμα ηλικία ο άνθρωπος να τρώει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου διευκολύνεται από την βιταμίνη D και τον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη. Ένας ενήλικας χρειάζεται 1000 mg ασβεστίου την ημέρα. Η γυναίκα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης χρειάζεται 1500 mg ασβεστίου την ημέρα. Εκτός από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, το πάσχουν άτομο θα πρέπει να περπατάει ημερησίως 30-60 λεπτά. Η αερόβια άσκηση βοηθά καθώς και το κολύμπι. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να λαμβάνουν οιστρογονοθεραπεία . Η καλτσιτονίνη, τα διφωσφονικά φάρμακα βοηθούν, αλλά πρέπει να λαμβάνονται μόνο με τις οδηγίες του γιατρού.