Εθισμός στο διαδίκτυο

Αναζήτηση

Εθισμός στο διαδίκτυο


Εθισμός στο Διαδίκτυο, αλλιώς γνωστός ως εθισμός του υπολογιστή ή διαταραχή εθισμού στο internet (IAD), περιλαμβάνει μια ποικιλία από παρορμήσεις και προβλήματα ελέγχου όπως οι εξής:

Εθισμός στο διαδικτυακό σεξ: Καταναγκαστική χρήση διαδικτυακής πορνογραφίας, χρήση chat rooms ή ιστοσελίδων με παιχνίδια ρόλων (fantasy role playing), που επηρεάζουν αρνητικά τις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Εθισμός στις διαδικτυακές σχέσεις:  Εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα, chat rooms και την ανταλλαγή μηνυμάτων στο σημείο όπου οι εικονικοί, διαδικτυακοί φίλοι αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από τις πραγματικές σχέσεις, την οικογένεια και τους φίλους.

Καταναγκαστική χρήση διαδικτύου: Καταναγκαστικό online gaming, τυχερά παιχνίδια, χρηματιστηριακές συναλλαγές ή καταναγκαστική χρήση ιστοσελίδων με online δημοπρασίες όπως το eBay, που συχνά οδηγούν σε οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα.

Υπερφόρτωση πληροφοριών: Καταναγκαστική περιήγηση στον διαδίκτυο ή αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων, που οδηγούν σε μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας και λιγότερη κοινωνική αλληλεπίδραση με την οικογένεια και τους φίλους.

 Εθισμός στον υπολογιστή: Εμμονή με παιχνίδια εκτός διαδικτύου ή ψυχαναγκαστικός προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι πιο κοινές από τις παραπάνω εξαρτήσεις είναι το διαδικτυακό σεξ, τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και ο εθισμός στις διαδικτυακές σχέσεις.


Τα  συμπτώματα του εθισμού στο Διαδίκτυο ή του εθισμού στον υπολογιστή

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν καθορισμένες ώρες την ημέρα ή αριθμός μηνυμάτων που αποστέλλονται που να δηλώνουν ότι πρόκειται για εθισμό. Αλλά υπάρχουν όμως μερικά γενικά προειδοποιητικά σημάδια ότι η χρήση του διαδικτύου μπορεί να αποτελεί πλέον πρόβλημα:

-Χάσιμο αίσθησης του χρόνου. Παραμονή στο διαδίκτυο περισσότερη ώρα από ότι το άτομο προόριζε, όπως για παράδειγμα μερικά λεπτά να μετατρέπονται σε μερικές ώρες. Ερεθισμός όταν ο χρόνος παραμονής στο internet διακόπτεται.

- Προβλήματα ολοκλήρωσης καθηκόντων στη δουλειά ή το σπίτι. Στη πρώτη περίπτωση, αργοπορία ολοκλήρωσης καθηκόντων και διαμονή στο χώρο εργασίας ακόμη περισσότερο όταν όλοι οι άλλοι έχουν φύγει ώστε να γίνει χρήση του διαδικτύου ελεύθερα.

- Απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους. Παραμέληση οικογένειας και κοινωνικής ζωής. Αίσθηση πως κανείς από την πραγματική ζωή - ακόμα και ο/η σύζυγός - δεν καταλαβαίνει το άτομο όπως οι online φίλους του.

- Αίσθημα ενοχής ή αμυντική στάση για τη χρήση του διαδικτύου. Συνεχή παράπονα από τους άλλους για την υπερβολική χρήση. Απόκρυψη της χρήσης του Internet ή ψέματα σχετικά με την ποσότητα του χρόνου που περνά το άτομο στον υπολογιστή αλλά και για τους λόγους χρήσης του.

- Αίσθημα ευφορίας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο. Χρήση του ως έξοδο από το στρες ή για σεξουαλική ικανοποίηση και ενθουσιασμό. Αποτυχημένες προσπάθειες περιορισμού του χρόνου στο internet.

O εθισμός στο internet και στον υπολογιστή μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως: Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (πόνο και μούδιασμα στα χέρια και τους καρπούς), ξηροφθαλμία ή προβλήματα στην όραση, πόνους στη πλάτη, στο σβέρκο και σοβαρές κεφαλαλγίες, διαταραχές ύπνου, έντονη αύξηση ή απώλεια σωματικού βάρους.

Η θεραπεία μπορεί να δώσει μια τεράστια ώθηση για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου. Η Γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία παρέχει στο άτομο βήμα-βήμα τους τρόπους για να σταματήσει τις καταναγκαστικές συμπεριφορές και να αλλάξει τις αντιλήψεις του σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μάθηση νέων και υγιεινών τρόπων αντιμετώπισης άβολων συναισθημάτων, όπως στρες, άγχος ή κατάθλιψη.


Βοηθώντας ένα παιδί ή έφηβο με εθισμό στο Διαδίκτυο

Είναι μια λεπτή γραμμή για τον γονέα. Ο περιορισμός της χρήσης του internet σε ένα παιδί ή έναν έφηβο, θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα ως αντίδραση και να το οδηγήσει στην υπερβολή. Αλλά ο γονέας θα πρέπει να παρακολουθεί τη χρήση του υπολογιστή, να εποπτεύει τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται το παιδί  και να ζητήσει βοήθεια για εκείνο αν κριθεί απαραίτητο. Εάν το παιδί ή έφηβος δείχνει σημάδια εθισμού στο διαδίκτυο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε:

- Ενθαρρύνετε άλλα ενδιαφέροντα και κοινωνικές δραστηριότητες. Εκθέστε τα παιδιά σε άλλα χόμπι και δραστηριότητες, όπως ομαδικά αθλήματα.

- Επιβλέπετε τη χρήση του υπολογιστή και θέστε σαφή όρια. Περιορίστε τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, iPads, ή smart phones σε έναν κοινό χώρο στο σπίτι, όπου θα μπορείτε να ελέγχετε τις δραστηριότητες του παιδιού σας και περιορίστε το χρόνο στο διαδίκτυο. Αυτό θα είναι αποτελεσματικό αν και οι γονείς ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

- Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με βασικά ζητήματα. Η παρορμητική χρήση του υπολογιστή μπορεί να είναι σημάδι βαθύτερων προβλημάτων.

- Ζητήστε βοήθεια. Οι έφηβοι συχνά εναντιώνονται στους γονείς τους, αλλά τις ίδιες πληροφορίες από μια διαφορετική μορφή εξουσίας, μπορεί να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να τις ακούσουν. Δοκιμάστε τον προπονητή του, ένα γιατρό ή ένα σεβαστό και κοντινό φίλο της οικογένειας. Μην φοβάστε να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλευτική, αν ανησυχείτε για το παιδί σας.

http://www.helpguide.org/mental/internet_cybersex_addiction.htm