Παθήσεις παχέος εντέρου: Καλύτερη αντιμετώπιση με Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική

Παθήσεις παχέος εντέρου: Καλύτερη αντιμετώπιση με Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική

Χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα, δια μέσου του ορθού, και με τη χρήση μικροχειρουργικών εργαλείων και κάμερας υψηλής ευκρίνειας γίνεται πλέον μεγάλος αριθμός επεμβάσεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου.

Η Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική (ΤΕΜ), είναι ελάχιστα επεμβατική και πρωτοεφαρμόστηκε πιλοτικά πριν από περίπου 25 χρόνια. Όμως την τελευταία πενταετία λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας (μικροχειρουργικά εργαλεία, κάμερες υψηλής ευκρίνειας κ.λπ.) εφαρμόζεται πλέον σε ευρεία κλίμακα.

Τα αποτελέσματα της από εξειδικευμένα κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, παρουσιάστηκαν στο 20ο Διεθνές ετήσιο Λαπαροσκοπικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (24 - 26 Ιανουαρίου 2013).

«Με τη μέθοδο αυτή αποφεύγονται οι τομές τόσο της ανοιχτής όσο και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην κοιλιακή χώρα του ασθενή, ενώ ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες», εξηγεί ο Δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, που συμμετείχε στο συνέδριο.

Με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού αφαιρούν πιο εύκολα καλοήθεις πρωκτικούς πολύποδες, όγκους, μορφώματα και συγκεκριμένους τύπους πρωκτοορθικών καρκίνων αρχικού σταδίου.

Μάλιστα είναι εξαιρετικά ευεργετική σε ασθενείς με κακοήθεια διότι με συγκεκριμένες ενδείξεις αφαιρείται ο όγκος και ο ασθενής γλιτώνει την παρά φύση έδρα (κολοστομία) και το χειρουργείο που απαιτεί το άνοιγμα της κοιλιακής χώρας. Επίσης για μορφώματα, που δεν γίνεται να αφαιρεθούν κατά την κολονοσκόπηση, η ΤΕΜ δίνει λύση.

Η Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική γίνεται σε επιλεγμένα ιατρικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μέθοδος εφαρμόζεται και στη χώρα μας από την χειρουργική ομάδα του Δρ Ξιάρχου.

Η ΤΕΜ έχει αλλάξει προς το καλύτερο τη χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού, αφού στο παρελθόν η χειρουργική αφαίρεση πρωκτικών όγκων πάντα απαιτούσε μεγάλα χειρουργεία ανοικτής κοιλιάς.

 

Μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα μέθοδος είναι:

O χειρουργός μπορεί να φτάσει με καλύτερη ορατότητα και ακρίβεια βαθειά μέσα στο ορθό

Απουσία χειρουργικής τομής

Ελάχιστη αιμορραγία

Ελάχιστες επιπλοκές και επίπτωση σε φλεγμονές

Απουσία κινδύνου μετεγχειρητικού ειλεού

Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

Μικρότερο κόστος για τον ασθενή και το ασφαλιστικό του ταμείο

Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Αποφυγή κολοστομίας (παρά φύση έδρα)