Η διατροφή ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας
Κάποιες ημέρες
μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί σας έχει φάει πολύ λίγο και κάποιες δεν
μπορείτε να το κρατήσετε μακριά από το φαγητό. αυτή είναι η όρεξη του παιδιού
προσχολικής ηλικίας. σε αντίθεση με ένα βρέφος που τριπλασιάζει το βάρος του
μέσα στον πρώτο χρόνο και τρώει καλά, ο ρυθμός ανάπτυξης ενός παιδιού
προσχολικής ηλικίας είναι πολύ πιο αργός, ενώ έχει λιγότερη όρεξη. Κάποια
παιδιά προσχολικής ηλικίας διστάζουν να δοκιμάζουν νέα φαγητά ή να επεκτείνουν
το διαιτολόγιο τους πέρα , οι συνήθειες του βρίσκονται σε από τρία ή τέσσερα
αγαπημένα φαγητά. Μέχρι το παιδί σας να πάει σχολείο, οι συνήθειες του
βρίσκονται σε διαδικασία καθιέρωσης.
Η διατροφή ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας
Όταν το παιδί σας
είναι 2 ετών, θα πρέπει να τρώει μια ποικιλία τροφών. Οι συστάσεις της
ημερησίας διατροφής
·
Γαλακτοκομικά ( 2
μερίδες ) :Το γάλα, το τυρί, το τυρί κότατζ και το γιαούρτι είναι εξαιρετικές πηγές
ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη γερών δοντιών και οστών.
·
Κρέας και άλλες
πρωτεΐνες ( 2 μερίδες ) : Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει μοσχάρι, πουλερικά, αρνί, χοιρινό, αβγά,
ξηρά μπιζέλια και φασόλια και φυστικοβούτυρο. Αυτές οι τροφές είναι εξαιρετικές
πηγές πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και ανάπλαση των
κυττάρων των ιστών.
·
Φρούτα και λαχανικά (
5 μερίδες ) : Δώστε στο παιδί σας τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα από αυτές
τις ομάδες τροφών. Για την πρόσληψη ικανής ποσότητας βιταμίνης C φροντίστε η μια ή οι δύο μερίδες από αυτές να
είναι εσπεριδοειδή, μούρα, ντομάτες, λάχανο ή πεπόνι. Επίσης παρέχεται τουλάχιστον
μια μερίδα πράσινων φρούτων ή λαχανικών, τα οποία είναι όλα εξαιρετικές πηγές
βιταμίνης Α.
·
Σιτηρά ( 6 μερίδες )
:Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, κράκερ, ψωμί, ρύζι
και μακαρόνια.
Αυτές είναι ομάδες τροφών απαραίτητες για μια διατροφικά ισορροπημένη διατροφή,
αλλά μην περιμένετε το παιδί σας να ακολουθεί μια πλήρως ισορροπημένη διατροφή
καθημερινά. Όταν τους επιτρέπεται να διαλέξουν από μια ποικιλία θρεπτικών
σωστών τροφών, τα παιδιά τείνουν να επιλέξουν τροφές που μετά από αρκετές μέρες
προσφέρουν την απαραίτητη ισορροπία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τη μια μέρα το
παιδί σας μπορεί να φάει πολλά σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και την επόμενη το
μενού μπορεί να είναι χάμπουργκερ, πατάτες και καρότα.
Έχετε υπόψη ότι
ανάγκες κάθε παιδιού σε ενέργεια είναι διαφορετικές. Το παιδί σας δεν μεγαλώνει
με τον ίδιο ρυθμό όπως όταν ήταν βρέφος συνεπώς, δε θα φαίνεται ότι το παιδί
σας αγωνιά για το επόμενο γεύμα. Το παιδί σας δε χρειάζεται ή δε θέλει τις
ποσότητες φαγητού που κατανάλωνε, όταν ήταν μωρό.
Καθώς το παιδί σας
φτάνει στο σημείο όπου μπορεί να υιοθετήσει το ίδιο πρότυπο διατροφής με εκείνο
του μεγαλύτερου αδερφού/αδερφής ή των γονιών, ένα πρότυπου που περιλαμβάνει
τρία γεύματα την ημέρα, έχετε υπόψη ότι το κολατσιό είναι αποδεκτό. Ως γονείς ο
ρόλος σας είναι να προσφέρετε μια ποικιλία θρεπτικών τροφών και να είσαστε το
καλό παράδειγμα. Το κολατσιό συνίσταται για μικρότερα παιδιά προσχολικής
ηλικίας που δεν μπορούν να φάνε αρκετά σε ένα γεύμα, ώστε να ικανοποιήσουν τις
ανάγκες τους σε ενέργεια. Οι μικρές ποσότητες μιας ποικιλίας τροφών που
καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ως κολατσιό είναι υγιής και
φυσιολογικές. Ωστόσο η ακατάσχετη κατανάλωση γευμάτων μπορεί να μειώσει την
όρεξη του παιδιού σας για τα κύρια γεύματα.
Θυμηθείτε ότι μια
ισορροπημένη διατροφή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει επιδόρπια και λιπαρά, όπως
το βούτυρο και η μαργαρίνη, η μαγιονέζα και τα έλαια. Τα διατροφικά λιπαρά και
η χοληστερόλη είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Ωστόσο τα
λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο μετά τα δεύτερα γενέθλια του
παιδιού σας.
Καλή διατροφή
Εδώ σας παραθέτουμε
κάποιες συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
·
Μειώστε τα λιπαρά. Χρησιμοποιείστε γάλα χωρίς λιπαρά (αποβουτυρωμένο) ή με
λίγα λιπαρά(1,5%). Αντί για παγωτό σερβίρετε παγωμένο γάλα, κατεψυγμένο
γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή σορμπέ. Αντικαταστήστε το βούτυρο με τη μαργαρίνη.
Χρησιμοποιείστε βοδινό κιμά με λιπαρά κάτω από 15% και ζαμπόν με χαμηλά λιπαρά.
Ψήστε και βράστε τις τροφές αντί να τις τηγανίσετε. Ξεβγάλετε το κατεψυγμένο
αλεσμένο κρέας, για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε λιπαρά.
·
Αυξήστε τις ίνες. Προσφέρετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά τακτικά.
·
Χρησιμοποιείστε αλεύρι ολικής αλέσεως. Προσθέστε gronola με χαμηλά λιπαρά, πίτουρο, μη
αποφλοιωμένη βρώμη και καλαμποκάλευρο στο ψωμί.
·
Μειώστε το νάτριο. Μειώστε το αλάτι στις συνταγές. Απομακρύνετε την
αλατιέρα από το τραπέζι. Σερβίρετε σούπες που περιέχουν χαμηλή ποσότητα
νατρίου. Αναζητήστε λιχουδιές που περιέχουν λίγο νάτριο.
·
Μειώστε τις θερμίδες και τα σάκχαρα. Χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη στις
συνταγές. Σερβίρετε χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη ή φρέσκα φρούτα, όταν είναι
εφικτό. Σερβίρετε μικρότερες ποσότητες ψητών γλυκών.
thessdiet.gr