Γιατί σας φαίνεται δύσκολη η νηστεία;
Έφη
Δ. Νοικοκύρη
Διαιτολόγος
– Διατροφολόγος
Η Μεσογειακή
κουζίνα μας προσφέρει πολύ νόστιμα αλλά και νηστίσιμα γεύματα από τα οποία
εσείς μπορείτε να διαλέξετε οποία σας αρέσουν καλύτερα:
Γεμιστά, πατατοσαλάτα, χταπόδι με μακαρονάκι
κοφτό, γαριδομακαρονάδα, φακές, καλαμάρια στο φούρνο με ρύζι, κριθαράκι
κοκκινιστό, γίγαντες πλακί, γαρίδες βραστές, ριζότο με λαχανικά, σπανακόπιτα
νηστίσιμη και πολλά αλλά αρκεί να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει. Να
θυμάστε ότι όλα τα παραπάνω γεύματα πρέπει να συνδυάζονται με μια πλούσια
σαλάτα, χωρίς πολύ ψωμί και με μέτρο στο ταραμά, τις ελιές και το χαλβά!!!
Εναλλακτικές
πηγές Πρωτεΐνης, για την περίοδο της νηστείας:
Δοκιμάστε συνδυασμούς φυτικών τροφίμων, που
χαρίζουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, αλλά υψηλής βιολογικής αξίας όπως
φακόρυζο, σπανακόρυζο, ρεβιθόρυζο, φασόλια γίγαντες ή πλιγούρι συνδυασμένο με
ψωμί ολικής άλεσης. Ακόμη η πρωτεΐνη του ταχινιού είναι πλούσια σε αμινοξέα σε
αντίθεση με τις πρωτεΐνες άλλων τροφών.
Ασβεστίου: Καλή επιλογή είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια,
το μπρόκολο, το λάχανο, το σησάμι, ο χαλβάς και το σπανάκι.
Σιδήρου: Εντάξτε στη διατροφή σας σαλιγκάρια και
θαλασσινά, φακή και σπανάκι, αλλά πάντα συνδυασμένα με λεμόνι για καλύτερη
απορρόφηση του σιδήρου.
Στην νηστεία δεν
παχαίνουμε.... αλλά προσοχή στην υπερκατανάλωση!
Δυστυχώς στη νηστεία οι περισσότεροι
καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα ζυμαρικών, πατάτας και ψωμιού για να νιώσουν
κορεσμό γι’ αυτό προσέξτε τα εξής:
Αποφύγετε το τσιμπολόγημα.
Τρώτε πάντα πρωινό.
Καταναλώνετε αρκετά φρούτα μεταξύ των γευμάτων ή
λαχανικά κομμένα σε στικ.
Φροντίστε να μη λείπει η σαλάτα από το τραπέζι
σας.
Χρειάζεται να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας.