Το πάχος στα 40 «χαλάει» το μυαλό

Αναζήτηση

Το πάχος στα 40 «χαλάει» το μυαλό

Τα περιττά κιλά στην μέση ηλικία δεν κάνουν κακό μόνο στην καρδιά και στα αγγεία, αλλά και στον εγκέφαλο, αναφέρουν επιστήμονες από Γαλλία και Βρετανία, οι οποίοι συσχέτισαν την παχυσαρκία με την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι που οφείλεται αυτή η συσχέτιση, αλλά πιστεύουν πως παίζουν ρόλο οι μεταβολικές αλλαγές (όπως τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης) που επιφέρει το πάχος.

Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», επιστήμονες από το Διεθνές Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας και το University College του Λονδίνου, παρακολούθησαν επί μία δεκαετία την πορεία της υγείας 6.401 εθελοντών, ηλικίας 35 έως 55 ετών.

Στη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές υποβλήθηκαν τρεις φορές σε ιατρικές εξετάσεις και σε τεστ μνήμης και άλλων νοητικών ικανοτήτων.

Όσοι ήταν παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικές αλλοιώσεις, παρουσίασαν κατά 22,5% ταχύτερη εκφύλιση των βαθμολογιών τους στα τεστ νοητικής λειτουργίας απ’ ό,τι όσοι είχαν φυσιολογικό βάρος, δίχως μεταβολικές αλλοιώσεις.

Συνολικά, 31% των εθελοντών είχαν μεταβολικές αλλοιώσεις, οι οποίες ορίστηκαν ως το να έχει κάποιος δύο ή περισσότερους από τους εξής παράγοντες κινδύνους: υπέρταση ή λήψη φαρμάκων για τη ρύθμιση της πίεσης, χαμηλή «καλή» (HDL) χοληστερόλη, υψηλό σάκχαρο ή αντιδιαβητική αγωγή, και υψηλά τριγλυκερίδια ή λήψη φάρμακων για τη χοληστερόλη.

Το 9% των εθελοντών ήταν παχύσαρκοι και το 38% υπέρβαροι. Από τους παχύσαρκους εθελοντές, το 60% πληρούσε τα κριτήρια των μεταβολικών αλλοιώσεων.

Ωστόσο, και οι μεταβολικώς φυσιολογικοί παχύσαρκοι εθελοντές έδειξαν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.

Μένει τώρα να διερευνηθεί κατά πόσον επηρεάζονται οι νοητικές λειτουργίες από τη διάρκεια της παχυσαρκίας και το πόσα χρόνια έχει κάποιος τις μεταβολικές αλλοιώσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

Από την πλευρά της, η κυρία Σίρλεϋ Κρέιμερ, από τον οργανισμό Alzheimer’s Research UK, επισήμανε ότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η υγιεινή διατροφή, η συστηματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης στη μέση ηλικία, μπορεί να αποτρέψουν την άνοια αργότερα στη ζωή.

 

Πηγή:tanea.gr