Οι ευεργετικές ιδιότητες της σόγιας
Δεν υπάρχει
αμφιβολία ότι η σόγια αποτελεί ένα πανίσχυρο διατροφικό συστατικό. Αλλά αυτό που έχει κεντρίσει το
ενδιαφέρον των ερευνητών αυτές τις μέρες δεν είναι η διατροφική πυκνότητα της
σόγιας αλλά το φυτο-οιστρογονικό της προφίλ και πιο συγκεκριμένα οι ισοφλαβόνες
και οι πιθανές τους επιδράσεις στο επίπεδο υγείας των γυναικών που βρίσκονται
στη μέση ηλικία. Οι δύο κύριες
ισοφλαβόνες της σόγιας είναι η γενιστεϊνη και η νταϊντζείνη.
Καρδιακή υγεία.
Έρευνα δείχνει ότι η πρωτεΐνη της σόγιας μειώνει την LDL χοληστερόλη, η πιο
τεκμηριωμένη επίδραση της σόγιας, και τείνει να αυξάνει την HDL χοληστερόλη. Οι
ισοφλαβόνες της έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν την LDL
χοληστερόλη από οξείδωση. Επίσης η γενιστεϊνη της σόγιας μπορεί να αυξήσει την
ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων.
Υγεία των οστών. Ο
ρόλος της σόγιας στην μείωση του κινδύνου της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει ένα
σχετικά νέο και πολλά υποσχόμενο τομέα της έρευνας. Ένα κύριο κίνητρο για την μελέτη
της επίδρασης της σόγιας για την υγεία των οστών είναι ότι οι ισοφλαβόνες της
σόγιας είναι παρόμοιες με τα συνθετικά οιστρογόνα, όπως η ταμοξιφένη και η
ιπριφλαβόνη, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές για την
πρόληψη ή τη μείωση της απώλειας οστού.
Εμμηνοπαυσιακή υγεία. Ο ρόλος της σόγιας στην μείωση των περιεμμηνοπαυσιακών
και μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων αποτελεί ένα από τα νέα πεδία έρευνας που
σχετίζονται με τη σόγια και την υγεία. Επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι
γυναίκες Ασιατικής καταγωγής δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα εξάψεων και ιδρώτα
κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σύγκριση με τις Δυτικές γυναίκες. Μία πρόσφατη
μελέτη έδειξε ότι 60 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας στην ημερήσια διατροφή μειώνει σημαντικά
τη συχνότητα των εξάψεων σε ορισμένες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Παρόλο που φυτο-οιστρογονικά χάπια είναι διαθέσιμα
στο εμπόριο, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσο ευεργετικά είναι,
αλλά ούτε είναι σίγουρο αν είναι ασφαλή για την υγεία. Πολλά τρόφιμα
περιλαμβάνουν φυτο-οιστρογόνα, ωστόσο καταναλώνονταν με ασφάλεια για αιώνες.
Ρόφημα σόγιας για πρωινό, γάλα σόγιας σε καφέ, καβουρντισμένοι καρποί σόγιας ως
σνακ, μερικές κουταλιές της σούπας πρωτεΐνη σόγιας σε ένα ποτήρι χυμό. Οι
επιλογές αυτές προσφέρουν κάπου μεταξύ 10 -30 γρ. πρωτεΐνη σόγιας και 20 -60 mg ισοφλαβόνες.
http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/facts/benefits-of-soy.htm