Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Αναζήτηση

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

 

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής πάθησης καθώς βοηθά στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος και της κακής χοληστερόλης, ενώ παράλληλα βοηθά στην άνοδο των επιπέδων καλής χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει την διασύνδεση μεταξύ πρόσληψης φλαβονοειδών και μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής πάθησης.

Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο ανέθεσαν σε 31 άτομα να καταναλώνουν ημερησίως 50 γραμμάρια είτε μαύρης σοκολάτας (70% περιεκτικότητα σε κακάο) είτε άσπρης σοκολάτας (0% περιεκτικότητα σε κακάο). Η μαύρη σοκολάτα χρησιμοποιήθηκε επειδή περιέχει υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών από την σοκολάτα γάλακτος.

Οι τιμές της πίεσης αίματος, της ροής αίματος στην αρτηρία του βραχίονα, τα προφίλ κυκλοφορούντων λιπών και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετρήθηκαν πρίν και κατόπιν της κατανάλωσης σοκολάτας για 15 ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καθώς και χαμηλότερη λιποπρωτεϊνη κακής χοληστερόλης (LDL), με παράλληλα υψηλότερα επίπεδο λιποπρωτεϊνης καλής χοληστερόλης (ΗDL) από αυτούς που κατανάλωναν λευκή σοκολάτα.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας του 2012 στο Σαν Ντιέγκο, στις Η.Π.Α.

Οι μελέτες που παρουσιάζονται στα συνέδρια, πρέπει όμως να θεωρούνται ως βρισκόμενες σε προκαταρκτικό στάδιο, μέχρις ότου αξιολογηθούν από έτερους επιστήμονες σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ιατρικής.

Πάντως, παρόλα τα ευρήματα για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας στην ικανότητα μείωσης τους κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, οι ερευνητές συνέστησαν ότι η κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη.

.

 Πηγή:


http://news.yahoo.com/dark-chocolate-may-lower-risk-heart-disease-210608963.html 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΝΗΣ