Νέα συσκευή δίνει τη δυνατότητα για αιματολογική εξέταση δίχως τη χρήση βελόνας

Νέα συσκευή δίνει τη δυνατότητα για αιματολογική εξέταση δίχως τη χρήση βελόνας

Καλά νέα καταφθάνουν για όσους απεχθάνονται τις βελόνες: Ερευνητές ανακάλυψαν μία νέα συσκευή η οποία δίνει τη δυνατότητα να διενεργηθεί εξέταση αίματος με μόλις μία σταγόνα αίματος.

 

Η συγκεκριμένη συσκευή είναι ουσιαστικά ένας περιέκτης πλάτους μερικών μόνο χιλιοστών ο οποίος αποτελείται από μία αγώγιμη βάση η οποία καλύπτεται με ένα ελαστικό στρώμα πολυδιμεθυλοσυλοξανίου (PDMS) το οποίο ουσιαστικά είναι μία ένωση σιλικόνης.

 

Μόλις κάποιο υγρό στάξει στο πολυδιμεθυλοσυλοξάνιο, το ελαστικό στρώμα αναδιπλώνεται γύρω από το σταγονίδιο αίματος εξαιτίας της επιφανειακής του τάσης – η ίδια δηλαδή ακριβώς δύναμη που προκαλεί το νερό να “κουλουριάζεται’’ ανοδικά στις πλευρές του γυαλιού. Με αυτό το τέχνασμα, το σταγονίδιο αίματος δεν μπορεί να «ξεφύγει».

 

Για να απελευθερώσουν το σταγονίδιο αίματος, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα λεπτό ηλεκτρόδιο: σε συνδυασμό με την αγώγιμη βάση, το ηλεκτρόδιο δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο το οποίο ωθεί το ελαστικό στρώμα πολυδιμεθυλοσυλοξανίου να ξεδιπλώνεται.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο περιέκτης που κατασκεύασαν θα μπορεί στο μέλλον να κάνει πραγματικότητα τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων με μόλις μία σταγόνα δείγματος, επειδή θα μεταφέρει τις σταγόνες δίχως αυτές να εξατμίζονται ή/και να μολύνονται.

 

Αυτή η νέα δυνατότητα που προσφέρει η καινοτόμος αυτή συσκευή θα μειώσει την δυσαρέσκεια των ασθενών και πιθανώς θα εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο.

 

Πηγή: news.science.mag.org