Αμυγδαλίτιδα

Αναζήτηση

Αμυγδαλίτιδα

 Αμυγδαλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των αμυγδαλών η οποία προκαλείται από λοίμωξη και που συχνά θα προκαλέσει πονόλαιμο και πυρετό.

Τύποι

Η αμυγδαλίτιδα διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια. Η οξεία αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι είτε βακτηριακή ή ιογενής ενώ η χρόνια αμυγδαλίτιδα, που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν θεραπευτεί προκαλείται σχεδόν πάντοτε απο βακτηριακή μόλυνση

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν έντονο πονόλαιμο, επίπονη κατάποση καθώς και δυσκολίες στην κατάποση, πυρετό, ρίγη και βραχνάδα στη φωνή. Με τον ερεθισμό τους οι αμυγδαλές γίνονται κόκκινες και πρήζονται. Ορισμένες φορές σκεπάζονται από μία λευκή μεμβράνη (πύον). Μπορεί επίσης να προκληθεί πρήξιμο στους λεμφαδένες.

Θεραπεία

Θεραπείες της αμυγδαλίτιδας είναι η φαρμακευτική αγωγή για την διαχείριση του πόνου και με φάρμακα για τον πονόλαιμο. Αν η αμυγδαλίτιδα έχει προκληιθεί απο βακτήρια τότε χορηγούνται αντιβιοτικά και συχνότερα πενικιλλίνη. Ερυθρομυκίνη χορηγείται σε ασθενείς που είναι αλλεργικοί στην πενικιλλίνη.