Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για το αυξημένο φορτίο γηριατρικής φροντίδας

Αναζήτηση

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για το αυξημένο φορτίο γηριατρικής φροντίδας


Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για το υπερβολικά αυξημένο φορτίο της φροντίδας του τέλους της ζωής (end-of-life care), σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal of Supportive and Palliative Care.

Ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν με αιφνίδιο τρόπο. Αντιθέτως, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν σε προχωρημένη Τρίτη ηλικία από χρόνιες παθήσεις.

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα απαιτεί την εγκαθίδρυση περισσότερων υποδομών και φορέων φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικής φροντίδας για το τέλος της ζωής ώστε τα συστήματα υγείας να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους αυξημένους αριθμούς ‘αργών’ θανάτων, δηλώνουν οι ειδικοί.

“Οι θάνατοι από καρκίνο και από χρόνιες παθήσεις επιβαρύνουν σημαντικά την Ευρωπαϊκή κοινωνία,” δήλωσαν οι συγγραφείς του επιστημονικού άρθρου...

Ο Δρ. Martin Vernon, μέλος της Βρετανικής Γηριατρικής Κοινωνίας, δηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πάσχουν από παθήσεις όπως η άνοια, χρειάζονται ένα καλύτερο επίπεδο φροντίδας από αυτήν που λαμβάνουν υπό τα σημερινά δεδομένα.

“Στις ημέρες μας παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες φροντίδας μακροχρόνιων παθήσεων, και όχι απλώς και μόνο για υπηρεσίες φροντίδας του καρκίνου. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και ειδικότερα την άνοια..”

“Η βελτίωση της θεραπευτικής προσέγγισης της άνοιας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει συντελέσει στη βελτίωση της πρόγνωσης.. Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την αύξηση των δομών και των υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης τόσο για τους ηλικιωμένους που διαβιούν στην οικία τους όσο και για τους ηλικιωμένους που, βρισκόμενοι στα τελευταία στάδια του κύκλου ζωής τους, διαβιούν σε ιδρύματα φροντίδας.”

Πολλά ιδρύματα γηριατρικής φροντίδας δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εφαρμογή σύγχρονων προτύπων φροντίδας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Vernon

Η αναλογία των ατόμων άνω των 85 ετών θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που θα υποφέρουν από αναπηρίες.

http://www.bioedge.org/index.php/bioethics/bioethics_article/10242