Παχυσαρκία

Αναζήτηση

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία καθορίζεται από την τιμή του δείκτη μάζας σώματος δηλαδή του λόγου του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Επί παραδείγματι, αν ένα άτομο ζυγίζει 60 κιλά και έχει ύψος 1.65, τότε ο δείκτης μάζας σώματος είναι 60/1.65? 1.65 = 22. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, αν δηλαδή η τιμή κυμαίνεται από 30 έως 35, από 35-40 ή είναι μεγαλύτερη από 40, τότε λέμε ότι ένα άτομο είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρά παχύσαρκο, αντίστοιχα. Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως πάθηση, καθώς μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για μια πληθώρα ασθενειών.

 Πρόκειται για μια πάθηση που αυξάνεται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και ο περιορισμός ή η παντελής έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Τα περισσότερα σύγχρονα επαγγέλματα στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν απαιτούν σωματική δραστηριότητα, οι καθημερινές μας μετακινήσεις, ακόμη και οι πιο κοντινές, γίνονται με το αυτοκίνητο ενώ οι περισσότερες οικιακές δουλειές γίνονται με τη βοήθεια ηλεκτρικών συσκευών. Επιπλέον, το μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό τείνει να αντικατασταθεί από τα πρόχειρα φαγητά των εστιατορίων (fast food). Η μακροπρόθεσμη εξέλιξη του νέου τρόπου διαβίωσης που συνδύαζε την απουσία σωματικής δραστηριότητας με την κακή διατροφή- με την κατανάλωση δηλαδή πρόχειρων και κακής ποιότητας φαγητών- και με μια εντεινόμενη αγχογόνο καθημερινότητα, αποδείχτηκε επιβαρυντική για την ποιότητα της υγείας του γενικού πληθυσμού.

 Όπως καταδεικνύεται από τα ευρήματα σύγχρονων ιατρικών ερευνών, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, το στρες και η παχυσαρκία δεν αποτελούν απλά παράγοντες επιδείνωσης της δημόσιας υγείας αλλά ευθύνονται και για την κατακόρυφη αύξηση πολλών παθήσεων, σε σημείο να γίνεται λόγος για επιδημία, όπως στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Η αύξηση της παχυσαρκίας, των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιοπαθειών αλλά και των καρκίνων, έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλους τους οργανισμούς δημόσιας υγείας, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την πορεία της δημόσιας υγείας όσο και για την πορεία του συστήματος υγείας. Η συνειδητοποίηση όμως του κινδύνου επαφίεται στην κρίση του κάθε πολίτη, για το λόγο αυτό χρειάζεται να κατανοήσουμε πως η διαβίωση χωρίς σωματική δραστηριότητα και σωστή διατροφή μας καταδικάζει σε μια σταδιακή επιδείνωση της υγείας μας.

 Προλάβετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η χολολιθίαση, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, βελτιώστε την ψυχολογική σας διάθεση και επιβραδύνετε το γήρας, αλλάζοντας ή βελτιώνοντας τον τρόπο που ζείτε. Υιοθετήστε έναν υγιή τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα αλλάζοντας κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες, όπως επί παραδείγματι: 

• προτιμάτε να είστε σωματικά δραστήριοι (είτε αυτό σημαίνει να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο είτε να επιλέγετε το περπάτημα αντί της μετακίνησης με τον ανελκυστήρα ή το αυτοκίνητο) 

• προτιμάτε το μαγειρεμένο φαγητό, αντί για το πρόχειρο και κακής ποιότητας φαγητό 

• εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, άπαχο λευκό κρέας και ψάρι 

• μειώστε την πρόσληψη περιττών θερμίδων, φροντίζοντας να καταναλώνετε 1 πλούσιο πρωινό, 2 υγιεινά και θρεπτικά γεύματα και 2 ελαφρά σνακ την ημέρα 

• περιορίστε το στρες, περιλαμβάνοντας στις καθημερινές σας δραστηριότητες ένα ευχάριστο διάλειμμα (είτε χαλαρώνοντας για λίγα λεπτά, είτε πηγαίνοντας μια απλή βόλτα, είτε συναντώντας ένα φιλικό πρόσωπο)