Το γάλα είναι φάρμακο

Αναζήτηση

Το γάλα είναι φάρμακο

Το γάλα κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα ζωικά και φυτικά τρόφιμα διότι είναι η αποκλειστική τροφή, για τον άνθρωπο αλλά και για τα θηλαστικά ζώα, κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι το γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας νέος οργανισμός για να αναπτυχθεί και ιδιαίτερα, επάρκεια πρωτεϊνών και αλάτων.


Αν και το γάλα μετά τη βρεφική ηλικία παύει να είναι η μόνη τροφή για τον άνθρωπο, παρά ταύτα εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δίαιτα των νέων, διότι μαζί με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμβάλλει σημαντικά στον εφοδιασμό του οργανισμού με θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξή του. Επίσης, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ισορροπημένης δίαιτας των ενηλίκων ατόμων και αυτό όχι μόνο επειδή περιέχει όλα τα ουσιώδη θρεπτικά στοιχεία αλλά και γιατί είναι πλούσιο σε αυτά τα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα και για τη διατροφή των ενηλίκων. Χωρίς το γάλα, η εξασφάλιση των συστατικών αυτών από τον οργανισμό θα ήταν δύσκολη αν όχι αδύνατη. Για παράδειγμα, το γάλα συνδυαζόμενο με φυτικά τρόφιμα δημιουργεί ισορροπημένη δίαιτα.


Οι καταναλωτές αγνοούν συνήθως τις απλές αλήθειες της μεγάλης αξίας του γάλακτος ως τροφής. Σ” αυτό οφείλονται κυρίως και οι μεγάλες διαφορές που παρατηρούvται στην κατανάλωση του γάλακτος από χώρα σε χώρα και που δεν οφείλοvται σε καταναλωτικές συνήθειες ή οργάνωση της αγοράς, αλλά κυρίως σε ελλιπή πληροφόρηση για τις θαυμάσιες θρεπτικές ιδιότητες του γάλακτος.


Σήμερα είναι γνωστό ότι το γάλα, εκτός του ότι είναι ένα άριστο τρόφιμο για κάθε ηλικία, έχει και ορισμένες επιπρόσθετες ευεργετικές ιδιότητες για την ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εξηγηθούν ακόμη με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.


Έτσι, σε ένα ολλανδικό σχολείο έγινε ένα πείραμα για να προσδιοριστεί η επίδραση του γάλακτος στην επίδοση των μαθητών. Στο πείραμα έλαβαν μέρος 1.200 παιδιά στα οποία μετρήθηκε η επίδοση με μία σειρά τεστ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που έπιναν τακτικά γάλα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ αντίληψης, ταχύτητας σκέψεως και εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων. Σε άλλο πείραμα αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν γάλα είχαν λιγότερες απουσίες. Στην Ιαπωνία μία έρευνα ανάμεσα σε 250.000 ενήλικες έδειξε ότι τα περιστατικά καρκίνων στομάχου ήταν πολύ λιγότερα σε όσους κατανάλωναν γάλα. Στην ομάδα που δεν έπινε ποτέ γάλα οι θάνατοι από καρκίνο στομάχου ήταν 28,8 ανά 100.000, στην ομάδα που έπινε γάλα, αλλά όχι τακτικά, οι θάνατοι ήταν 22,5 ανά 100.000 κατοίκους και στην ομάδα που έπινε τακτικά γάλα το ποσοστό θανάτων από την ίδια αιτία ήταν 13,0 ανά 100.000. Γενικά στην Ιαπωνία ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο στομάχου μειώθηκε κατά 35% τα τελευταία χρόνια και αυτό σχετίζεται με τη θεαματική αύξηση στην κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.


Από επιστημονική άποψη υπάρχει η ερμηνεία ότι το γάλα ανταγωνίζεται και εξουδετερώνει ορισμένες καρκινογόνες ουσίες των άλλων τροφών και ιδιαίτερα τις νιτροσαμίνες. Γενικότερα, σήμερα επικρατεί η άποψη ότι το γάλα ασκεί πολύπλευρη προστατευτική δράση στον οργανισμό του ανθρώπου, εξουδετερώνοντας πολλούς βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοvτος και ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται στον οργανισμό με τα τρόφιμα.


Το γάλα λοιπόν δεν είναι απλώς ένα τρόφιμο. Από μια άποψη θα λέγαμε ότι είναι και φάρμακο.

 

Πηγή:iator.gr