Τεστ Παπανικολάου

Αναζήτηση

Τεστ Παπανικολάου

Τεστ Παπανικολάου Tο τεστ Παπανικολάου, είναι μια εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο δηλαδη το χαμηλότερο άκρο της μήτρας. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τεστ Παπανικολάου δίνει περισσότερες πιθανότητες για θεραπεία ενώ μπορούν να ανιχνευθούν και προκαρκινικές μορφές κυττάρων και να προληφθεί η ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το Tεστ Παπανικολάου γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με τη γυναικολογική εξέταση, δηλαδή την εξέταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων,του κόλπου, της μήτρας, των ωοθηκών και του ορθού.

 Σε ποιες γυναίκες πρέπει να γίνεται τεστ Παπανικολάου;

 Οι περισσότεροι γυναικολόγοι συμφωνούν ότι το πρώτο τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να γίνεται περίπου τρία χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή στην ηλικία των 21ετών.Μετά την ηλικία των 21ετών έως 29ετών ανά διετία ενώ άνω των 30 κάθε δύο ή τρία χρόνια εάν έχετε τρεις αρνητικές δοκιμασίες στη σειρά. Αν έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να υποβληθείτε σε τεστ Παπανικολάου ετησίως, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: 

• Ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή προηγούμενο τεστ Παπανικολάου με προκαρκινικές βλάβες 

• Έκθεση σε διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES) πριν από τη γέννηση 

• Λοίμωξη με τον ιό του AIDS 

• Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων, χημειοθεραπείας ή χρόνιας χρήσης κορτικοστεροειδών

 Πότε δεν χρειάζεται τεστ Παπανικολάου; 

• Μετά την ολική υστερεκτομή. Μετά από μια ολική υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας ) ενδέχεται να διακοπεί η διενέργεια τεστ Παπανικολάου 

• Μεγαλύτερη ηλικία. Μια γυναίκα μπορεί να σταματήσει τις δοκιμές στα 70 έτη αν είχε τρεις αρνητικές δοκιμασίες μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

 Πώς θα προετοιμαστείτε για το τεστ Παπανικολάου

 Για να εξασφαλιστεί ότι το τεστ Παπανικολάου είναι αποτελεσματικό , ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές: 

• Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή, τα φάρμακα ή τους κολπικούς αφρούς, κρέμες ή ζελέ για δύο ημέρες πριν από το τεστ Παπανικολάου, καθώς μπορεί να συγκαλύψουν τα ανώμαλα κύτταρα. 

• Προσπαθήστε να μην προγραμματίσετε το τεστ Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της περιόδου.  

Φυσιολογικά αποτελέσματα

 Εάν μόνο τα φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του τεστ Παπανικολάου σας, έχετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Δε θα χρειαστεί καμία άλλη εξέταση έως το επόμενο τεστ Παπανικολάου και την γυναικολογική εξέταση.

 Παθολογικά αποτελέσματα

 Εάν παθολογικά κύτταρα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του τεστ Παπανικολάου σας, έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 Τι σημαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το είδος των κυττάρων που θα βρέθούν στο τεστ Παπανικολάου.

 Εάν το τεστ Παπανικολάου είναι παθολογικό, ο γιατρός σας μπορεί να προχωρήσει σε μια εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μεγεθυντικό εργαλείο (Κολποσκόπιο) για την εξέταση των ιστών του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου. Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης μπορεί να λάβει δείγμα ιστού (βιοψία) από οποιαδήποτε από τις περιοχές που εμφανίζονται ανώμαλίες. Το δείγμα ιστού αποστέλλεται σε εργαστήριο για ανάλυση και σε οριστική διάγνωση