Η βιο-ηλεκτρονική υπόσχεται βελτίωση της ζωής των παραπληγικών

Αναζήτηση

Η βιο-ηλεκτρονική υπόσχεται βελτίωση της ζωής των παραπληγικών

Η βιο-ηλεκτρονική και τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα αναμένεται στο μέλλον να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων που υποφέρουν από παραπληγίες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Γεώργιος Μαλλιάρας του Τμήματος Βιο-ηλεκτρονικής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής (BEL) της Ecole Nationale Superieure des Mines de Saint Etienne, στο πλαίσιο του συνεδρίου Nanotexnology 2012.

«Το επόμενο ‘κύμα’ στη βιο-ηλεκτρονική θα είναι οι συσκευές που θα διαβάζουν τη σκέψη και θα κινούν προσθετικά άκρα, αξιοποιώντας τη νευρωνική δραστηριότητα, αλλά η εξέλιξη αυτή [και η ευρύτερη εφαρμογή της στην πράξη] ανήκει ακόμη βαθύτερα στο μέλλον, καθώς απαιτείται να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στις νευροεπιστήμες, τη μηχανική και άλλα πεδία [...]. Όταν μια εφαρμογή αφορά τους ανθρώπους, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να γίνονται πολλά πειράματα, πριν αυτή περάσει στην πράξη», εξηγεί ο καθηγητής, σημειώνοντας πάντως ότι γίνονται σημαντικά βήματα.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση του «Penn Center for Brain Injury and Repair» στις ΗΠΑ, όπου προσθετικό χέρι ετέθη σε κίνηση, χάρη σε εμφύτευμα και έναν υπολογιστή που ο ασθενής έφερε σε σάκο στην πλάτη του. Για να υπάρξουν ευρύτερες εφαρμογές, ωστόσο, η τεχνολογία αυτή πρέπει να δοκιμαστεί -όπως είπε- πολύ ακόμη, αλλά και να «ανοίξει» περαιτέρω, ώστε να έχει και πιο σύνθετη λειτουργία –για παράδειγμα να μπορεί να κινεί ταυτόχρονα ένα χέρι και ένα πόδι.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη άνοιξη, στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ, δύο τετραπληγικοί -που είχαν μείνει παράλυτοι μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο- κατόρθωσαν να κινήσουν με τη σκέψη τους ρομποτικούς βραχίονες. Για να γίνει αυτό, νευροχειρούργοι εμφύτευσαν διάταξη δεκάδων μικροσκοπικών ηλεκτροδίων, στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου τους, προκειμένου να καταγράφουν τα νευρωνικά σήματα σχετικά με τη σκέψη τους να κινηθούν. Τα σήματα αυτά αποκωδικοποιούνταν μέσω ειδικών αλγορίθμων από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος τα μετέτρεπε σε ψηφιακές εντολές για το ρομποτικό βραχίονα.

Πάντως, αν η κίνηση προσθετικών άκρων χάρη σε εγκεφαλικά εμφυτεύματα δεν αναμένεται να δει ευρεία εφαρμογή πριν την πάροδο μιας 20ετίας, οι ασθενείς με προβλήματα όρασης δεν θα χρειαστεί, κατά τα φαινόμενα, να περιμένουν τόσο για να επωφεληθούν από τα επιτεύγματα της βιο-ηλεκτρονικής.

«Σήμερα γνωρίζουμε τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Ήδη, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει περίπου 100.000-200.000 εμφυτεύσεις κοχλιακών εμφυτευμάτων παγκοσμίως. Τα εμφυτεύματα αυτά αποτελούνται από δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται μέσα στο αυτί και το άλλο εκτός. Το ένα τμήμα λαμβάνει τον ήχο, τον επεξεργάζεται και τον περνά στο άλλο, το οποίο δίνει ηλεκτρονικά ερεθίσματα και δημιουργεί την αίσθηση της ακοής. Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζεται για την όραση, αλλά αυτό είναι βέβαια εξαιρετικά πιο πολύπλοκο και θα χρειαστεί μια δεκαετία μέχρι να μπορέσει να εφαρμοστεί ευρύτερα», σημειώνει ο κ.Μαλλιάρας, ενώ ερωτηθείς για το κόστος αυτών των συσκευών και το πόσο προσιτές θα είναι στον μέσο ασθενή, απαντά ότι, αν και η ερώτηση αυτή είναι δύσκολο να απαντηθεί τώρα, στην περίπτωση των κοχλιακών εμφυτευμάτων για την ακοή, που ήδη εφαρμόζονται εδώ και κάποια χρόνια, το κόστος είναι «ανεκτό» σε σχέση με το αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς για το αν οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον τομέα της υγείας αλλά και ευρύτερα εγκυμονούν και κινδύνους, εκτός από ευκαιρίες, ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, επισημαίνει από την

πλευρά του ότι «κάθε φορά που μια επιστήμη βγάζει κάτι καινούργιο, υπάρχουν άνθρωποι που θα εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματά της [όχι πάντα με τον ιδανικό τρόπο]».

Εξηγεί ότι κάποια από τα είδη που διαφημίζονται ως προϊόντα εφαρμογών νανο-τεχνολογίας είναι αμφίβολο αν πράγματι είναι τέτοια. Πρόσθεσε ότι, ειδικά για την υγεία, κάθε πρακτική εφαρμογή «θα πάρει πολλά χρόνια και θα χρειαστεί πολλά πειράματα» μέχρι να φτάσει στην πράξη, καθώς μεταξύ άλλων ερευνάται και το θέμα της «νανο-τοξικότητας» (nanotoxicity), δηλαδή της επίδρασης που μπορεί να έχει στους οργανισμούς η εισαγωγή νανο-σωματιδίων, π.χ., σε μορφή φαρμάκων.

 

Health.in.gr