Οι 10 πιο ενοχλητικοί ήχοι

Αναζήτηση

Οι 10 πιο ενοχλητικοί ήχοι


Ένα μαχαίρι που γρατζουνά ένα γυάλινο μπουκάλι είναι ο πιο δυσάρεστος  ήχος  για τους περισσότερους ανθρώπους, όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και το Wellcome Trust Κέντρο Νευροαπεικόνισης στο UCL στην Αγγλία, στο περιοδικό Journal of Neuroscience.


Όταν η δραστηριότητα μεταξύ του ακουστικού και των  συναισθηματικές περιοχών  του εγκεφάλου αυξάνεται, μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση αποστροφής ή αηδίας σε έναν ήχο, όπως συνήθως συμβαίνει με τους περισσότερους από εμάς όταν ακούμε κάποιον να ξύνει κιμωλία ή τα νύχια του σε ένα μαυροπίνακα.

Όταν ακούμε δυσάρεστους ήχους, ο ακουστικός φλοιός και η αμυγδαλή αλληλεπιδρούν πιο έντονα και επεξεργάζονται τα αρνητικά συναισθήματα. Η αμυγδαλή είναι ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου σε σχήμα αμυγδάλου που επεξεργάζεται τα συναισθήματα και την επιθετικότητα μας. Ελέγχει επίσης τις αντιδράσεις στο φόβο και σχηματίζει συναισθηματικές αναμνήσεις.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν απεικονίσεις  του εγκεφάλου, για να δουν  τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε δυσάρεστους ήχους. Η απεικόνιση έδειξε ότι όταν ακούμε κάτι που δεν μας αρέσει, η αμυγδαλή γίνεται πιο ενεργή. Πιστεύουν ότι επεξεργάζεται τα δεδομένα από το ακουστικό νεύρο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκληθεί μια αρνητική αντίδραση.

Ο συντάκτης της μελέτης, δρ Sukhbinder Kumar, είπε, «φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πολύ πρωτόγονο στην όλη διαδικασία. Είναι ένα δυνατό πιθανό σήμα κινδύνου από την αμυγδαλή στον ακουστικό φλοιό."

Ο καθηγητής της μελέτης, Tim Griffiths του Πανεπιστημίου του Newcastle και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν fMRI (λειτουργική μαγνητική τομογραφία) για να δουν πώς οι εγκέφαλοι των 13 συμμετεχόντων απάντησαν σε μια ποικιλία διαφορετικών ήχων.

Γρατσούνισμα μαχαιριού σε μπουκάλι  /  Ήχος φυσαλίδων νερού

Οι εθελοντές άκουσαν τους ήχους, ενώ βρισκόντουσαν στο εσωτερικό του σαρωτή, και τους βαθμολόγησαν από τον πιο δυσάρεστο μέχρι το πιο ευχάριστο (λιγότερο δυσάρεστο). Ο ήχος ενός μαχαιριού που «ξύνει»  ένα μπουκάλι ήταν η πιο μισητός ήχος, ενώ οι φυσαλίδες του νερού βαθμολογήθηκαν ως ο πιο ευχάριστος ήχος. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αποκρίσεις του εγκεφάλου για κάθε τύπο θορύβου.

Εκεί φάνηκε να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του τύπου του ήχου που άκουσαν οι συμμετέχοντες με τα επίπεδα δραστηριότητας στην αμυγδαλή και τον ακουστικό φλοιό - η δραστηριότητα διαφοροποιούνταν ανάλογα με τους ήχους. Όσο υψηλότερη ήταν η δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η αποστροφή.

Η αμυγδαλή, η οποία είναι το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου, φαίνεται να αναλαμβάνει και να  ρυθμίζει τη δραστικότητα του ακουστικού τμήματος του εγκεφάλου, καθιστώντας την αντίληψη ενός πολύ δυσάρεστου  θορύβου να την αισθανόμαστε ακόμα χειρότερα, σε σύγκριση με ωραίους  ήχους, όπως το νερό ή τα χειροκροτήματα.

Οι δυσάρεστοι ήχοι είναι μεταξύ των συχνοτήτων  2.000 έως 5.000 Hz

Μετά την ανάλυση όλων των ήχων που είτε άρεσαν ή μίσησαν οι συμμετέχοντες, και τοποθετώντας τους σε σειρά ανάλογα με τη δυσαρέσκεια που τους προκάλεσαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δυσάρεστοι ήχοι τείνουν να είναι μεταξύ του εύρους συχνότητας των περίπου 2.000 έως 5.000 Hz.

Ο Δρ Kumar δήλωσε: "Αυτό είναι το φάσμα των συχνοτήτων, όπου τα αυτιά μας είναι πιο ευαίσθητα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα πολλή συζήτηση ως προς το γιατί τα αυτιά μας είναι πιο ευαίσθητα σε αυτό το εύρος, σε αυτό περιλαμβάνονται οι ήχοι από κραυγές που τις βρίσκουμε εγγενώς δυσάρεστες."

Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε ήχους, θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι κάνει μερικούς ανθρώπους  να έχουν μικρότερη ανοχή στους ήχους, όπως είναι στις περιπτώσεις ανθρώπων με αυτισμό, υπερακουσία (μείωση της φυσιολογικής ανοχής στους καθημερινούς ήχους), και μισοφωνία(μίσος του ήχου).

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ορισμένους ήχους μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική μας υγεία. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» αποκάλυψε ότι η μακροπρόθεσμη έκθεση στον ήχο της κίνησης αυξάνει τον κίνδυνο  για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο καθηγητής Griffiths, δήλωσε: «Το έργο αυτό ρίχνει νέο φως στην αλληλεπίδραση της αμυγδαλής και του ακουστικού φλοιού. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τις συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές όπως οι ημικρανίες  και οι εμβοές, στις οποίες φαίνεται να υπάρχει αυξημένη αντίληψη των δυσάρεστων  πτυχών των ήχων."

Οι πιο δυσάρεστοι ήχοι σύμφωνα με την έρευνα:

1.    Χειρότερος ήχος - Μαχαίρι πάνω σε μπουκάλι

2.    Δεύτερος χειρότερος ήχος-Πιρούνι πάνω σε ποτήρι

3.    Τρίτος χειρότερος ήχος- Κιμωλία σε μαυροπίνακα

 

4.    Χάρακας πάνω σε μπουκάλι

5.    Νύχια σε μαυροπίνακα

6.    Γυναικεία κραυγή

7.    Τροχός

8.    Φρένα από ποδήλατο

9.    Κλάμα μωρού

10.Ηλεκτρικό τρυπάνι

 

Οι πιο ευχάριστο ήχοι (λιγότερο δυσάρεστοι) ήταν:

1.    Χειροκρότημα

2.    Γέλιο μωρού

3.    Βροντή

4.    Τρεχούμενο νερό

http://www.medicalnewstoday.com/articles/251489.php