Τα φάρμακα κατά του άσθματος συνδέονται με καρδιακές αρρυθμίες

Αναζήτηση

Τα φάρμακα κατά του άσθματος συνδέονται με καρδιακές αρρυθμίες

Πέμπτη 24/05/12


 Νέα μελέτη καταδεικνύει την εμφάνιση περισσότερων αρρυθμιών σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία μέσω εισπνεόμενου σπρέι

 Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα νεαρά άτομα που πάσχουν από άσθμα και που χρησιμοποιούν φάρμακα που είναι γνωστά ως εισπνεόμενα αντιχολινεργικά – όπως το ιπρατρόπιο (Atrovent) – εμφανίζουν μία αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από πιθανά επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.

 Παρόλα αυτά, το αυξημένο αυτό ρίσκο δεν εμφανιζόταν σε ορισμένους τύπους αντιχολινεργικών.

 "Προφανώς, το συγκεκριμένο εύρημα διογκώνει τις ανησυχίες εξαιτίας του πρόσφατου ενδιαφέροντος για τη χρήση αντιχολινεργικών για την αντιμετώπιση του άσθματος’’, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Todd Lee του Πανεπιστημίου Illinois στο Σικάγο σε σχετική ανακοίνωση τύπου.

 Όμως, όπως ανέφερε ο Lee: "ενώ βρήκαμε ότι υπήρχε ένας αυξημένος κίνδυνος καρδιακών αρρυθμιών με τη χρήση αντιχολινεργικών, ο συνολικός αριθμός πραγματικών γεγονότων που συσχέτισε η μελέτη ήταν σχετικά μικρός. Έτσι, ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής αρρυθμίας για ένα μεμονωμένο ασθενή είναι σχετικά χαμηλός’’.

 Οι ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα χρησιμοποιούν τα αντιχολινεργικά φάρμακα σε περιπτώσεις έντονων κρίσεων ώστε να ανακουφισθούν άμεσα. Τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν αφήσει πολλές υποσχέσεις για την αποφυγή των υποτροπών του άσθματος και την αντιμετώπιση των έντονων κρίσεων που βιώνουν οι ασθενείς.

 Πάντως, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα ασθενών που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι επιστήμονες διερωτήθηκαν εάν τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών.

 Στη νέα αυτή έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα περισσότερων από 280.000 ασθενών με άσθμα ηλικίας από 5 έως 24 ετών.

 Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι χρησιμοποίησαν αυτού του τύπου τα φάρμακα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας.

 Η περίληψη της μελέτης, όμως, δεν αναφέρει πόσα άτομα ακριβώς ανέπτυξαν καρδιακές αρρυθμίες αλλά αναφέρει ότι οι χρήστες αντιχολινεργικών εμφάνιζαν 1,56 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη-χρήστες, ενώ σημαντική ήταν και η επίδραση της ποσότητας της δόσης της αντιχολινεργικής φαρμακευτικής ουσίας. 


Πηγή: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_125457.html