Βλαστοκύτταρα παράγουν νέα ωάρια και δίνουν ελπίδα σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν

Αναζήτηση

Βλαστοκύτταρα παράγουν νέα ωάρια και δίνουν ελπίδα σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν

Νέα έρευνα ανατρέπει την έως σήμερα επιστημονική γνώση ότι οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, και ανοιγει το δρόμο σε γυναίκες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Οι επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν και πήραν από τις ωοθήκες έξι γυναικών, ηλικίας 22 έως 33 ετών, βλαστικά κύτταρα που μπόρεσαν στη συνέχεια να παράγουν στο εργαστήριο νέα ωάρια.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Τίλι και η ομάδα του, απομόνωσαν βλαστικά κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να παραγάγουν ωάρια από τις ωοθήκες γόνιμων γυναικών.  Όταν τα κύτταρα αυτά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο μετετράπηκαν αυθορμήτως σε ανώριμα ωάρια, ή ωοκύτταρα, που είναι πρόδρομοι των ωαρίων. Τα ωοκύτταρα έμοιαζαν αλλά και λειτουργούσαν όπως τα ωοκύτταρα εντός του οργανισμού. Στη συνέχεια, τα κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια και «ωρίμασαν» όταν εισήχθη γύρω τους ζωντανός ανθρώπινος ιστός των ωοθηκών. Τα ωάρια αυτά ήταν δυνατό  να γονιμοποιηθούν και να παραγάγουν έμβρυα.

Τα αποτελέσματα των μελετών της ομάδας του Δρ Τίλι δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine».

Η έρευνα του Δρ Τίλι  καταρρίπτει το μέχρι τώρα καθιερωμένο δόγμα, που υποστηρίζει εδώ και περίπου 60 χρόνια, ότι οι γυναίκες γεννιούνται έχοντας στις ωοθήκες τους όλα τα ωάρια που θα παράγουν στη διάρκεια της ζωής τους και ότι το απόθεμα αυτό δεν είναι δυνατό να ανανεωθεί. Τώρα αποδεικνύεται ότι, με την ανακάλυψη και αξιοποίηση των κατάλληλων βλαστικών κυττάρων, θα είναι δυνατό οι γυναίκες στο μέλλον να «προικιστούν» με πρόσθετα ωάρια, ίσως και απεριόριστα.

Οπως δήλωσε ο Δρ Τίλι, «υπάρχει πλέον η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο μόνο για τα ποντίκια, αλλά υπάρχει ένας πληθυσμός ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων στον ιστό (των ωοθηκών) των νεαρών ενηλίκων γυναικών».

Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτά τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν νέα ωάρια με φυσικό τρόπο μέσα στο σώμα, ούτε αν αυτά τα νέα ωάρια είναι σε θέση να παράγουν μωρά, όμως οι ενδείξεις συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας, τα ωοκύτταρα που προέρχονται από τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, θα γονιμοποιηθούν με σπέρμα για να ελεγχθεί κατά πόσο μπορούν να σχηματίσουν ένα έμβρυο, όπως συνέβη με τα πειραματόζωα.

Εάν το πείραμα έχει θετική έκβαση, τότε αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με το Δρ Τίλι,  εάν οι επιστήμονες καταφέρουν να καθοδηγήσουν με τον σωστό τρόπο τη διαδικασία μετατροπής των βλαστικών κυττάρων σε ωοκύτταρα εκτός του γυναικείου σώματος, ίσως κάποια ημέρα έχουν στα χέρια τους μια «αστείρευτη» πηγή ανθρώπινων ωαρίων. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε γυναίκες καρκινοπαθείς που έχουν πάθει στείρωση λόγω χημειοθεραπείας, όσες έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση ή  όσες βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.


Πηγή:www.gonimotita.org