Οι ενέσεις Botox στη θεραπεία της πολλαπλής σκλύρυνσης

Αναζήτηση

Οι ενέσεις Botox στη θεραπεία της πολλαπλής σκλύρυνσης

Οι ενέσεις τοξίνης αλλαντίασης (Botox) μπορούν να ανακουφίσουν από τον μυικό τρόμο τους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικρής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου A, όπως είναι επιστημονικά γνωστό το ενέσιμο διάλυμα Botox, χρησιμοποιείται ευρέως για την άμβλυνση των ρυτίδων του δέρματος. Μπλοκάρει τα νευρικά σήματα και χαλαρώνουν οι μυς του δέρματος.

Προς το παρόν οι ενέσεις Botox είναι εγκεκριμένες μόνο για τις χρόνιες ημικρανίες, την έντονη εφίδρωση και ορισμένα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης: υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και μυικούς σπασμούς των χεριών, εκτός φυσικά από την κοσμετολογική της χρήση.

Στην νέα έρευνα του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης στην Αυστραλία, δοκιμάστηκαν οι επιδράσεις των ενέσεων Botox σε μυϊκούς τρόμους των άνω άκρων που σχετίζονται με την πολλαπλή σκλήρυνση, σύμπτωμα που αφορά τα 2/3 των ασθενών. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν οι 23 ασθενείς έκαναν τις ενέσεις, ανακουφίστηκαν από το σύμπτωμα και βελτιώθηκε αισθητά η ικανότητα γραφής τους.

«Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε πριν καταλήξουμε οριστικά συμπεράσματα», υπογραμμίζει η Δρ Αννεκε βαν ντερ Βαλτ, επικεφαλής των ερευνητών.

Βασικό ερώτημα είναι η διάρκεια του οφέλους των ενέσεων Botox. Στην μελέτη παρατηρήθηκε η επίδραση μιας μόνο ένεσης σε ορίζοντα τριμήνου.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι ενέσεις θα έπρεπε να επαναλαμβάνονται κάθε λίγους μήνες, ίσως κάθε έξι μήνες για ορισμένους ασθενείς.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν οι παρενέργειες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Η μυϊκή αδυναμία ήταν η συχνότερη παρενέργεια που διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Αφορούσε το 42% των συμμετεχόντων στην μελέτη, αν και εξαφανιζόταν εντός δύο εβδομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη συμμετείχαν 23 ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα μυικών τρόμων στα άνω άκρα. Κάθε ασθενής υποβλήθηκε σε ένα κύκλο ενέσεων Botox και ένα κύκλο εικονικών ενέσεων (αλατούχο διάλυμα), με κενό τριών μηνών. Οι μισοί έκαναν πρώτα ενέσεις Botox και οι άλλοι μισοί πρώτα placebo ενέσεις.

Κατά μέσο όρο, το σκορ των ασθενών είχε πέσει από το 5 στο 3 έξι εβδομάδες μετά τη θεραπεία με τις ενέσεις Botox. Η ικανότητα τους να γράφουν και να τραβούν μια ίσια γραμμή είχε βελτιωθεί σημαντικά, ενώ τα οφέλη ήταν ορατά ακόμη και την 12η εβδομάδα.

Αντίθετα, με τις ενέσεις placebo δεν παρατηρήθηκαν βελτιώσεις.

Εκτός από τη διενέργεια μεγαλύτερους εύρους μελετών στο μέλλον, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και η αποτελεσματικότητα των ενέσεων επί των διαφόρων μορφών μυικών σπασμών. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ενέσεις Botox ήταν πιο αποτελεσματικές στους σπασμούς της παλάμης και του βραχίονα, εν αντιθέσει με τον τρόμο του ώμου.

Σημαντικό ζήτημα, στην περίπτωση που εγκριθούν οι ενέσεις Botox για την πολλαπλή σκλήρυνση, θα είναι και η σωστή εκπαίδευση των γιατρών στην διενέργεια τους, αφού η ακρίβεια παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

health.in.gr