Καλύτερη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ με το αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης

Καλύτερη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ με το αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης

Αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ υπόσχεται το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 13,3 mg το οποίο έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει λάβει τιμή. 

Το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης στις χαμηλότερες δοσολογίες των 4,6 και 9,5 mg συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με καλή ανοχή και ασφάλεια, ενώ η νέα υψηλότερη δοσολογία με καθημερινή χρήση και έγκαιρη έναρξη της αγωγής δίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην καθυστέρηση της λειτουργικής και γνωστικής επιδείνωσης της νόσου.

Το διαδερμικό αυτοκόλλητο στη διπλή τυφλή μελέτη έγκρισής του απέδειξε ότι παρέχει 55% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το διαδερμικό αυτοκόλλητο των 9,5mg στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και 46% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών μετά από την έναρξη χορήγησής του. Ειδικότερα η αναχαίτιση της επιδείνωσης στις καθημερινές λειτουργίες διατηρήθηκε για όλο το διάστημα που διήρκησε η διπλή τυφλή μελέτη (48 εβδομάδες).

Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, στην Ελλάδα από άνοια πάσχουν 196.000 άτομα, ενώ ο αριθμός θα έχει φτάσεις τους 276.000, το 2030. Το συνολικό ετήσιο κόστος (ανά ασθενή) της νόσου Αλτσχάιμερ και των άλλων ανοιών στην χώρας μας έχει εκτιμηθεί στα 27.058 ευρώ.
 

Η φαρμακευτική εταιρεία Novartis Hellas βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς ώστε το διαδερμικό επίθεμα των 13,3 mg να λάβει ίδια ή και χαμηλότερη τιμή κυκλοφορίας με τις δύο υπάρχουσες δόσεις, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών διάθεσης του σκευάσματος στην ελληνική αγορά