Τα συμπτώματα της ηλίασης

Αναζήτηση

Τα συμπτώματα της ηλίασης

Η ηλίαση είναι μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον οργανισμό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοείται.

Η ηλίαση είναι ένα οξύ επεισόδιο θερμοπληξίας, εξαιτίας παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, κατά το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να προκαλείται υψηλός πυρετός.

Συμπτώματα ηλίασης


- υψηλή θερμοκρασία του σώματος – μια θερμοκρασία 40°C και πάνω, είναι συχνά ένα σημαντικό σημάδι της θερμοπληξίας, αν και ηλίαση μπορεί να διαγνωστεί και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες
- έντονη εφίδρωση, που ξαφνικά σταματά
- ζάλη
- υπερβολική κούραση
- αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
- έμετος
- ταχυκαρδία
- διανοητική σύγχυση

Σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να επηρεάσει και το νευρικό σύστημα. Η ηλίαση είναι μια κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να πλήξει τα ζωτικά όργανα του οργανισμού.

Αντιμετώπιση ηλίασης

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα, απομακρυνθείτε από τον ήλιο και φροντίστε να βρεθείτε σε δροσερό χώρο και σκιά, επίσης πιείτε πολύ νερό καθώς η ηλίαση είναι και ένα αποτέλεσμα της έντονης αφυδάτωσης του σώματος.

Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε την ενυδάτωση του οργανισμού που είναι και το πρώτο βήμα για να μπορέσει το σώμα να ρίξει τη θερμοκρασία του.

Κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή αν ο άνθρωπος που έχει υποστεί ηλίαση δεν μπορεί δροσίστε τον με βρεγμένες πετσέτες. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

- παιδιά μικρότερα από δύο ετών
- ηλικιωμένα άτομα
- άτομα με προβλήματα νεφρών, καρδιάς, κυκλοφορίας του αίματος
- άτομα που πάσχουν από διαβήτη και λαμβάνουν ινσουλίνη

Πώς θα προστατευθείτε από την ηλίαση

- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο 11.00 – 18.00
- Φοράτε απαραίτητα καπέλο
- Πίνετε πολύ νερό
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ
- Αποφύγετε να τρώτε βαριά φαγητά
- Κάνετε συχνά δροσερά ντους
- Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν χρειάζεται τροποποίηση για τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού