Ηπατίτιδα: «Είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις. Γνώρισέ την. Αντιμετώπισέ την. Εξετάσου»

Ηπατίτιδα: «Είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις. Γνώρισέ την. Αντιμετώπισέ την. Εξετάσου»

Ο στιγματισμός των ασθενών αποτελεί τη μέγιστη απειλή για τον αγώνα ενάντια στην Ηπατίτιδα γι' αυτό και το κεντρικό μήνυμα της φετινής 2ης Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει επίκεντρο τον αποστιγματισμό, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου.

 

Η χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία, που επηρεάζει τους πάντες, παντού, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε φυλή, ηλικία και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

 

Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Για την Ηπατίτιδα, η Παγκόσμια Κοινότητα Ασθενών (World Hepatitis Alliance), καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλούν τις κυβερνήσεις να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του στιγματισμού με συνεχόμενες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

 

Σε διαφορετική περίπτωση όλες οι προσπάθειες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και της ίδιας της επιβίωσης των ασθενών θα πάνε χαμένες. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα το 81% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα, δεν έχουν χρηματοδοτήσει καμία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού ενώ 85% δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για μείωση ή αντιμετώπιση του στιγματισμού των ασθενών.

 

Σύμφωνα με τον Σ.Καραταπάνη, πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Η., Διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ρόδου, 1.500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ηπατίτιδα κάθε χρόνο ενώ 500.000.000 πάσχουν από Ηπατίτιδα Β και C, παγκόσμια, δηλαδή 1 στους 12 ανθρώπους. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV/AIDS. Στην χώρα μας, 400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

 

Αυτή η άγνοια συνέχισε ο κ.Καραταπάνης, οδηγεί τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι δεν κινδυνεύουν, τους αποτρέπει από το να υποβληθούν σε εξετάσεις και να αρχίσουν θεραπεία και αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από τα μηνύματα ευαισθητοποίησης. Έτσι, αφενός μεν αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης, αφού οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απληροφόρητοι για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, αφετέρου δε ενισχύεται ο στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων.

 

Κι όμως η Χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ιαθεί πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών και χορήγηση της κατάλληλης αντιικής αγωγής.

 

Στη θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.

 

Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας δυσχεραίνει την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες γιατί αφενός μεν πολλοί ασθενείς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη, αφετέρου δε οι απαιτούμενες μοριακές τεχνικές διάγνωσης παραμένουν χωρίς κοστολόγηση.

 

H πρόληψη της λοίμωξης, από τους ιούς στηρίζεται στην ενημέρωση των ομάδων αυξημένου κινδύνου σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και κυρίως στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού έναντι των ιών ηπατίτιδας Α και Β. Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.), δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της ηπατίτιδας με συνεχή προσφορά στην πρόληψη, τη θεραπεία, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ανάπτυξη της επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς, αλλά και εκείνους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν γενικότερα, είτε ανήκουν στο χώρο της υγείας είτε όχι, αποτέλεσε και θα αποτελεί πρωταρχική μέριμνα της Ε.Ε.Μ.Η.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί και Σύλλογος Ασθενών με Ηπατίτιδα. Ο Γιώργος Καλαμίτσης, ιδρυτικό μέλος και μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου εξηγεί ότι βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την Ηπατίτιδα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Συλλόγου είναι 6946 007 990.

 

Ξέρετε ότι:

Οι ιοί της ηπατίτιδας Β, C μεταδίδονται παρεντερικά (με τη γέννα, σεξ δίχως προφυλάξεις, μοίρασμα συριγγών κ.λπ.) και προκαλούν οξεία και χρόνια λοίμωξη, ενώ οι ιοί Α και Ε μεταδίδονται με την κοπροανοστοματική οδό (μολυσμένο νερό ή φαγητό) και δεν προκαλούν χρονιότητα.

Έλεγχο για ηπατίτιδα Β και C χρειάζονται οι συγγενείς των φορέων και όσοι έρχο-νται σε στενή επαφή μαζί τους. Η διάγνωση της οξείας ή χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας στηρίζεται στην α-νεύρεση των κατάλληλων ορολογικών δεικτών στο αίμα με ειδικές εξετάσεις.

Πολλοί άνθρωποι ζουν επί χρόνια με τους ιούς, δίχως να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα. Σε αρκετούς όμως υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κίρρωσης ή ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Οι άνθρωποι αυτοί με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C σε εξέλιξη μπορεί να αισθάνονται καλά για πολύ καιρό και να εμφανίσουν συμπτώματα μόνο σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

health.in.gr