Τα παιδιά που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση έχουν κακές αθλητικές επιδόσεις

Τα παιδιά που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση έχουν κακές αθλητικές επιδόσεις

Κάθε πρόσθετη ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης για ένα παιδί δύο έως τεσσάρων ετών, εβδομαδιαίως, αυξάνει την περιφέρεια της μέσης του μέχρι την τετάρτη δημοτικού, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την ικανότητά του στα σπορ, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων Σεν-Ζυστίν, με επικεφαλής τις Δρ Καρολάϊν Φιτζπάτρικ και Λίντα Παγκάνι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση κατά την προσχολική ηλικία αποτελεί βασικό παράγοντα συσσώρευσης λίπους και αύξησης του βάρους στο δημοτικό.

Εκτός όμως από τις συνέπειες για το σωματικό βάρος, υπάρχουν επιπτώσεις στην μυϊκή ικανότητα και στις αθλητικές επιδόσεις των παιδιών. Για παράδειγμα, κάθε παραπάνω ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης μέσα στην εβδομάδα από ένα παιδί ηλικίας περίπου 2,5 ετών, σχετίζεται με μείωση κατά περίπου ένα τρίτο του εκατοστού στην απόσταση που μπορεί να κάνει άλμα εις μήκος ένα παιδί του δημοτικού.

Και, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο δύσκολα τα καταφέρνει ένα παιδί στα σπορ στο σχολείο, τόσο αυτή η αρνητική προδιάθεση θα το επηρεάζει στην ενήλικη ζωή του σε σχέση με τις κάθε είδους σωματικές δραστηριότητες, τι οποίες θα τείνει συνεχώς να αποφεύγει.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.314 παιδιά ηλικία 2,5 έως 4,5 ετών και πήραν πληροφορίες από τους γονείς τους για τον χρόνο που περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση: κατά μέσο όρο 8,8 ώρες την εβδομάδα σε ηλικία 2,5 ετών και 14,8 ώρες σε ηλικία 4,5 ετών, ενώ το 15% των παιδιών παρακολουθούσαν τηλεόραση πάνω από 18 ώρες εβδομαδιαίως.

Η έρευνα έδειξε ότι, στην ηλικία των 4,5 ετών, η περιφέρεια της μέσης των παιδιών αύξανε κατά περίπου μισό χιλιοστό για κάθε πρόσθετη ώρα που το παιδί περνούσε μπροστά στην τηλεόραση την εβδομάδα σε σχέση με τις ώρες που έβλεπε τηλεόραση στα 2,5 χρόνια του. Έτσι, ένα παιδί που παρακολουθούσε 18 ώρες τηλεόρασης την εβδομάδα σε ηλικία 4,5 ετών, έως τα δέκα του χρόνια θα είχε μέση μεγαλύτερη κατά 7,6 χιλιοστά εξαιτίας αυτής και μόνο της καθιστικής συνήθειάς του.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η παρακολούθηση πολλής τηλεόρασης δεν είναι καλό πράγμα», δήλωσε η Δρ Παγκάνι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά άνω των δύο ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ