Εντερική απόφραξη(Ειλεός)

Αναζήτηση

Εντερική απόφραξη(Ειλεός)

Εντερική απόφραξη είναι μια νοσηρή κατάσταση κατά την οποία παρεμποδίζεται από διάφορα εμπόδια η προώθηση του εντερικού περιεχομένου. 

Τύποι 

Διακρίνεται σε αποφρακτικού τύπου ή παραλυτικού τύπου. Επίσης η εντερική απόφραξη μπορεί να συμβεί ψηλά στο πεπτικό σύστημα (υψηλός ειλεός) ή χαμηλά στο πεπτικό σύστημα (χαμηλός ειλεός). 

Αίτια για ενήλικες 

Οι πιο συχνές αιτίες είναι οι κοίλες, οι συμφύσεις, ο καρκίνος, οι πολύποδες, τα ξένα σώματα, η μεκέλεια απόφυση, η νόσος του Crohn, η συστροφή του τυφλού και διάφορες σπάνιες συγγενείς ανωμαλίες. 

Αίτια για παιδί 

Στα παιδιά οι πιο συχνές αιτίες είναι οι εξής ανάλογα με την ηλικία. Στα νεογνά είναι π.χ. οι ατρησίες, η ατελής στροφή, και ο ειλεός από μηκώνιο. Στα βρέφη είναι ο εγκολεασμός, οι συμφύσεις, η μεκέλεια απόφυση. Στα μεγαλύτερα παιδιά είναι οι συμφύσεις από σκωληκοειδίτιδα, ο εγκολεασμός, τα ξένα σώματα, οι όγκοι (πολύποδες). 

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα είναι έντονα και θορυβώδη. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος τύπου κωλικού. Οι εμετοί που είναι στην αρχή χολώδεις και στη συνέχεια σκούροι. Η αναστολή αερίων και κοπράνων. Η βαριά γενική κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της πτώσης της αρτηριακής πίεσης και των χαμένων ηλεκτρολυτών.

 Διάγνωση 

α) Γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και το ιστορικό. Με απλή ακτινογραφία της κοιλιάς σε όρθια θέση. 

β) Με αξονική τομογραφία 

γ) Υπερηχογράφημα 

δ) Άλλες ειδικές εξετάσεις 

Θεραπεία 

Η αντιμετώπιση του ειλεού θα πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις διαγνώσει. Θα πρέπει να τοποθετηθεί συνεχής αναρρόφηση από το στομάχι με καθετήρα. Θα πρέπει να χορηγηθούν υγρά, πλάσμα ή αίμα και ηλεκτρολύτες καθώς και αντιβίωση. Ανάλογα με το πιθανό αίτιο γίνεται και η κατάλληλη εγχείρηση.