Συστατικό του κάρυ μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ

Αναζήτηση

Συστατικό του κάρυ μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν συστατικό του κάρυ μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη στα άτομα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη Ταϊλανδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Srinakharinwirot με επικεφαλής τον Δρ Σομλακ Τσουενγκσαμαρν διαπίστωσαν ότι σε διάστημα εννέα μηνών, μια ημερήσια δόση κουρκουμίνης προλάμβανε τις νέες περιπτώσεις διαβήτη σε άτομα με προ-διαβήτη, δηλαδή αφύσικα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος που μπορεί μελλοντικά να εξελιχθούν διαβήτη τύπου ΙΙ. 

Η κουρκουμίνη είναι ένα συστατικό του μπαχαρικού κουρκούμη, ευρύτερα γνωστό ως κάρυ. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μπορεί να καταπολεμήσει την φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη των κυττάρων του σώματος. Οι δύο αυτές διαδικασίες πιστεύεται ότι πυροδοτούν διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και τον διαβήτη τύπου ΙΙ. 

«Λόγω των ευεργετικών της ιδιοτήτων αλλά και του καλού προφίλ ασφάλειας, η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια θεραπεία παρέμβασης του πληθυσμού με προ-διαβήτη», εξηγεί ο Δρ Τσουενγκσαμαρν. 

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 240 ενήλικες Ταϊλανδοί με προ-διαβήτη που με τυχαία επιλογή πήραν είτε δισκία κουρκουμίνης ή εικονικό σκεύασμα. Η πρώτη ομάδα έπαιρνε έξι δισκία την ημέρα, με το καθένα να περιέχει 250 mg κουρκουμινοειδών. 

Μετά από εννέα μήνες, 19 εκ των 116 ατόμων της ομάδας ελέγχουν είχαν εκδηλώσει διαβήτη τύπου ΙΙ. Κανείς εκ των 119 που πήραν κουρκουμίνη, δεν παρουσίασε διαβήτη. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το συμπλήρωμα διατροφής βελτίωνε τη λειτουργία των β-κυττάρων, δηλαδή των παγκρεατικών κυττάρων που εκκρίνουν την ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Εικάζουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης συντελούν στην προστασία των β-κυττάρων από οποιαδήποτε βλάβη. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα, η μελέτη δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την ερμηνεία της. 

health.in.gr