Το 50% των καρδιοπαθών διακόπτει την φαρμακευτική αγωγή του

Αναζήτηση

Το 50% των καρδιοπαθών διακόπτει την φαρμακευτική αγωγή του

Μόνο οι μισοί ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για καρδιοπάθεια συνεχίζουν την αγωγή τους σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine.

Και μεταξύ αυτών που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα, ένας στους τρεις αποτυγχάνει να συνεχίσει τη θεραπεία. 

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Γουάλντ από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου εξηγούν ότι 130.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν συμμορφώνονται στην φαρμακευτική τους αγωγή. 

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 20 ερευνών και διαπίστωσαν ότι το ποσοστό συμμόρφωσης στην φαρμακευτική αγωγή κυμαινόταν από 30% έως 80%. 

Οι μελέτες είχαν εστιάσει σε επτά φάρμακα, περιλαμβανομένης της ασπιρίνης, των στατίνων και των αντιϋπερτασικών. 

Από τα 376.000 άτομα που συμμετείχαν στις έρευνες, περίπου οι 275.000 είχαν συνταγή φαρμάκων για την πρόληψη καρδιακού νοσήματος, ενώ οι λοιποί 101.000 είχαν ήδη διαγνωστεί με καρδιοπάθεια. 

Όλοι οι ασθενείς είχαν τεθεί υπό 12μηνη ιατρική παρακολούθηση. Συνολικά, το 57% των ατόμων συνέχισε να παίρνει τα φάρμακα του, σύμφωνα με τις εντολές του θεράποντος ιατρού. 

Προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την αδυναμία συμμόρφωσης στη θεραπεία, οι επιστήμονες εικάζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φταίει η δυσκολία ανάγνωσης της ετικέτας του σκευάσματος ή να ανοίξουν το κουτί, ο φόβος των παρενεργειών ή η διαδικασία της επίσκεψης στο φαρμακείο. 

Αν και οι ασθενείς παρουσίασαν όμοια ποσοστά συμμόρφωσης ανεξαρτήτως φαρμάκου, οι καρδιοπαθείς ήταν λιγότερο πιθανό να συνεχίζουν την λήψη διουρητικού χαπιού, εν αντιθέσει με τους αναστολείς του υποδοχέα αγγειοτενσίνης, για την υπέρταση.
health.in.gr