Ο ΕΟΦ εξετάζει την απαγόρευση των εξαγωγών στα φάρμακα

Αναζήτηση

Ο ΕΟΦ εξετάζει την απαγόρευση των εξαγωγών στα φάρμακα

Πέμπτη 24/05/12


 Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει την πιθανή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό.

 Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει ήδη καταγγείλει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε περίπου 163 σκευάσματα – τόσο ευρείας κατανάλωσης όπως τα καρδιολογικά, τα αντιυπερτασικά και τα διαβητικά όσο και φάρμακα πολύ υψηλού κόστους όπως τα αντικαρκινικά.

 Ο ΕΟΦ,  ωστόσο,  έχει περιορίσει τον αριθμό των σκευασμάτων που βρίσκονται σε μεγάλη ανεπάρκεια στα 28, και για τα οποία θεωρείται ότι υπάρχει συνεχής έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ για τα υπόλοιπα φάρμακα της ‘λίστας’ θεωρεί ότι υπάρχουν υποκατάστατα.

 Οι ασθενείς πάντως κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν την  αναγκαία για την επιβίωσή τους θεραπευτική αγωγή, ενώ σύλλογοι ασθενών έχουν καταθέσει ακόμη και μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στη θεραπεία.

 Το πρόβλημα είναι εντονότατο, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στα φαρμακεία των ιδιωτών αλλά και στα φαρμακεία του ΕΣΥ, από όπου οι ασφαλισμένοι μπορούν (θεωρητικά πλέον) να προμηθευτούν τα πανάκριβα (σε ιδιωτικές τιμές) φάρμακα.

 Στην πράξη αυτό που λαμβάνουν όπως καταγγέλλουν είναι η…  σφραγίδα «Στερούμεθα» επάνω στην ιατρική συνταγή, καθώς πολλοί διοικητές επιλέγουν να μην προμηθεύονται τα φαρμακεία τους  τα ακριβά φάρμακα με στόχο να εμφανίζουν μειωμένες δαπάνες.

 Προβληματική η αλυσίδα της τροφοδοσίας με φάρμακα

 Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι –δυστυχώς- πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με φάρμακα - φαρμακαποθήκες, φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακοποιοί - προτάσσουν επιχειρήματα που φαίνεται να νομιμοποιούν την τακτική τους, παίζοντας ουσιαστικά ένα άσχημο παιχνίδι συμφερόντων στη ‘πλάτη’ των ασθενών.

 Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και το μεγάλο περιθώριο κέρδους που αφήνουν οι εξαγωγές των σκευασμάτων σε αλλοδαπές χώρες αποτελούσαν πάντοτε ένα ισχυρό κίνητρο για τους φαρμακαποθηκάριους ώστε να εξάγουν φάρμακα.

 Ο ΕΟΦ ορίζει βεβαίως ότι «οι εξαγωγικές δραστηριότητες των φαρμακαποθηκών είναι νόμιμες εφόσον εξασφαλίζεται η επάρκεια της ελληνικής αγοράς» αλλά στην πράξη ουδείς προσδιορίζει τι προσδιορίζεται ποσοτικά ως επάρκεια και με ποιό τρόπο αυτή μετράται..

 Από την άλλη, οι φαρμακευτικές εταιρίες εγκαλούνται από τους φαρμακοποιούς και τους φαρμακαποθηκάριους ότι διαθέτουν με το… σταγονόμετρο φάρμακα στην ελληνική αγορά. Αποδίδουν  δε το  γεγονός της περιορισμένης διάθεσης προϊόντων από τις μητρικές εταιρίες στις θυγατρικές στην Ελλάδα στην κρίση που βιώνει η χώρα και την επισφάλεια που συνεπάγεται για τις πολυεθνικές.

 Στελέχη φαρμακευτικών εταιριών, ωστόσο, αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων στην Ελλάδα.

 Απεναντίας, κάνουν λόγο για πλεόνασμα συσκευασιών που παραλαμβάνουν πάγια προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις «γνωστές» ελληνικές ελλείψεις λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

 Το τελευταίο διάστημα πάντως το πρόβλημα έχει οξυνθεί λόγω και της γενικότερης έλλειψης ρευστού αλλά και των τεράστιων χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τον κλάδο των φαρμακοποιών που αγγίζουν το ένα δισ ευρώ.

 

Πηγή: http://www.polispress.gr/lang/gr/archives/116118